Optimization of amine sensor preparation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28778758%3A_____%2F23%3AN0000012" target="_blank" >RIV/28778758:_____/23:N0000012 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Optimalizace přípravy senzoru aminů
Original language description
V předchozí části výzkumu, který byl popsán ve zprávě COC-124 byla prověřena možnost indikace primárních aminů, které se uvolňují při nesprávném skladování potravin, zejména masa. Snaha byla navrhnout barevný indikátor, který není citlivý jen na změnu pH tak, jak pracují běžné indikátory, ale přímo na biogenní aminy. Závěry popsané v předchozí zprávě ukázaly, že takovýmto indikačním systémem by mohl být tzv. ninhydrinový test. Na základě těchto výsledků zadavatel objednal dopracování tohoto testu do formy barevného indikátoru aplikovatelného tiskem. Optimalizační práce prokázaly, že ke změně barevného odstínu v přítomnosti biogenních aminů dochází téměř výhradně v přítomnosti těkavé kyseliny octové, která je pro konstrukci senzoru nevhodná. Následný výzkum prokázal, že podobné účinky vykazují také polymerní nosiče. V rámci výzkumných aktivit byly testovány tyto polymerní nosiče: - Polyurethan s integrovaným nosičem sulfoskupiny syntetizovaný v COC vykazoval ve směsi s ninhydrinem vysokou míru citlivosti vůči parám testovaných aminů. Polymer však není pro detekci vhodný, protože v rámci jeho syntézy jsou používány aminy, které ve zbytkové koncentraci ovlivňují barevnou reakci i bez přítomnosti aminů. - Polystyrensulfonát sodný (PSS-Na) vykazoval ve směsi s ninhydrinem vysokou míru citlivosti vůči parám testovaných aminů. Samotný PSS-Na zůstává stabilní a v nepřítomnosti biogenních aminů nedochází k jakékoliv barevné změně. Navržený detekční systém byl předán k dalšímu testování VUT v Brně, které je dalším smluvním řešitelem projektu TISENSA, pro který je tento systém vyvíjen. Testy prokázaly dobrou tisknutelnost senzoru a jeho dostatečnou citlivost.
Czech name
Optimalizace přípravy senzoru aminů
Czech description
—
Classification
Type
V<sub>souhrn</sub> - Summary research report
CEP classification
—
OECD FORD branch
10401 - Organic chemistry
Result continuities
Project
—
Continuities
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Number of pages
10
Place of publication
Rybitví
Publisher/client name
Colognia Press, a.s.
Version
—