Optimization and upscaling of the preparation of the print formulation for the O2 sensor
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28778758%3A_____%2F23%3AN0000013" target="_blank" >RIV/28778758:_____/23:N0000013 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Optimalizace a up scaling přípravy tiskové formulace pro senzor O2
Original language description
Byla provedena optimalizace a up scaling postupu přípravy tiskové formulace barevného indikátoru pro indikaci nežádoucí přítomnosti kyslíku. Senzorický element má sloužit především pro evakuované obaly potravin. K barevné změně dojde v případě porušení obalu a vniknutí kyslíku, který způsobuje rychlejší stárnutí balené potraviny. Výzkum byl orientován tak, aby aktivace senzoru proběhla provozně obvyklými postupy, především iradiací UV světlem. Při aktivaci dochází k redukci barviva na jeho nebarevnou formu tak, aby v přítomnosti kyslíku docházelo k jeho zpětné oxidaci a zabarvení. Předností systému se jeví možnost, kdy aktivace senzoru probíhá v přítomnosti kyslíku těsně před zabalením potraviny a evakuací obalu. Senzor by měl být nastaven tak, aby po definovanou dobu mohlo být s obalovým materiálem manipulováno v přítomnosti vzduchu bez nebezpečí jeho zabarvení. Tato koncepce se jeví z provozního hlediska nejschůdnější. Základní uspořádání tiskové formulace, které jeví nejlepší indikační vlastnosti, sestává z redukčního činidla, fotoaktivního nano TiO2, který je komerčně dostupný jako Pretiox CG 100 z Prechezy a je namlet v rozpouštědle Dowanol PH na nanodisperzi ve směsi s glycerolem. Příprava inkoustu byla testována a následně bylo připraveno 500 g tiskové formulace, která byla použita pro poloprovozní testování tisku indikátoru.
Czech name
Optimalizace a up scaling přípravy tiskové formulace pro senzor O2
Czech description
—
Classification
Type
V<sub>souhrn</sub> - Summary research report
CEP classification
—
OECD FORD branch
10401 - Organic chemistry
Result continuities
Project
—
Continuities
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Number of pages
12
Place of publication
Rybitví
Publisher/client name
Colognia Press, a.s.
Version
—