All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Menu engineering in modern restaurant

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F47813059%3A19240%2F17%3AA0000869" target="_blank" >RIV/47813059:19240/17:A0000869 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Menu engineering v moderní restauraci

  • Original language description

    Restaurace jsou místem, kam lidé chodí z mnoho účelů. Tím samozřejmě prioritním je uspokojení fyziologické potřeby. Tedy uspokojení pocitu hladu. Samozřejmě potřeby se průběhem času nemění, ale přání jak je uspokojit se na druhou stranu mění neustále. Člověk stále prahne po kvalitě, hledá inovace, rozmanitost a různorodost. Proto dnes máme restaurace různých regionů – asijské, francouzské, italské a s různým sortimentem pokrmů. Veganské, fast foody, slow food restaurace, makromolekulární a další. To co je všechny spojuje je jeden z nejdůležitějších nástrojů řízení restaurace. Gastronomická nabídka, menu neboli jídelní lístek. Jedná se o ucelenou nabídku po sobě jdoucích pokrmů. Nejdříve se jídelní lístky zveřejňovaly na kartonových nebo dřevěných vývěskách jako seznam dostupných jídel. Později se jídelní lístek přestěhoval dovnitř restaurace jako dřevěná visačka na opasku obsluhy. Tak vznikl zvyk číst zákazníkům nabídku, protože většina z nich byla negramotná. Dnešní podoba jídelního lístku nabízí více možností než jeho předchůdci. Dnes je jídelní lístek nástrojem účinné prezentace podniku, jeho výkladní skříní a možností efektivního řízení. Těch funkcí má však daleko více a rovněž určité náležitosti.

  • Czech name

    Menu engineering v moderní restauraci

  • Czech description

    Restaurace jsou místem, kam lidé chodí z mnoho účelů. Tím samozřejmě prioritním je uspokojení fyziologické potřeby. Tedy uspokojení pocitu hladu. Samozřejmě potřeby se průběhem času nemění, ale přání jak je uspokojit se na druhou stranu mění neustále. Člověk stále prahne po kvalitě, hledá inovace, rozmanitost a různorodost. Proto dnes máme restaurace různých regionů – asijské, francouzské, italské a s různým sortimentem pokrmů. Veganské, fast foody, slow food restaurace, makromolekulární a další. To co je všechny spojuje je jeden z nejdůležitějších nástrojů řízení restaurace. Gastronomická nabídka, menu neboli jídelní lístek. Jedná se o ucelenou nabídku po sobě jdoucích pokrmů. Nejdříve se jídelní lístky zveřejňovaly na kartonových nebo dřevěných vývěskách jako seznam dostupných jídel. Později se jídelní lístek přestěhoval dovnitř restaurace jako dřevěná visačka na opasku obsluhy. Tak vznikl zvyk číst zákazníkům nabídku, protože většina z nich byla negramotná. Dnešní podoba jídelního lístku nabízí více možností než jeho předchůdci. Dnes je jídelní lístek nástrojem účinné prezentace podniku, jeho výkladní skříní a možností efektivního řízení. Těch funkcí má však daleko více a rovněž určité náležitosti.

Classification

  • Type

    C - Chapter in a specialist book

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    50204 - Business and management

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Book/collection name

    Gastronomie a cestovní ruch

  • ISBN

    9788075102409

  • Number of pages of the result

    12

  • Pages from-to

    50-61

  • Number of pages of the book

    196

  • Publisher name

    Slezská univerzita v Opavě

  • Place of publication

    Opava

  • UT code for WoS chapter