Molecular gastronomy as s new trend
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F47813059%3A19520%2F12%3A%230001933" target="_blank" >RIV/47813059:19520/12:#0001933 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Molekulární gastronomie jako nový trend
Original language description
Molekulární gastronomie patří v současnosti k novým trendům v gastronomii. Využívá základních chemických vlastností potravin a na jejich základě přináší nové formy pokrmů. K vaření jsou používány tekutý dusík, alginát, sojový lecitin a mnoho dalších. Vychází z myšlenky, že i tradiční pokrmy lze nabídnout ve velmi originální podobě. Kuchař se pak stává zároveň chemikem a designérem. Existuje i názor, že taková úprava surovin je nezdravá, používají se aditiva apod., ale pro toto není opodstatnění. Všechnylátky zde využívané jsou běžně dostupné v potravinářském průmyslu a jejich škodlivost pro lidský organismus nebyla přímo prokázána. Tento trend nabízí velké využití k obohacení nabídky restauračních zařízení.
Czech name
Molekulární gastronomie jako nový trend
Czech description
Molekulární gastronomie patří v současnosti k novým trendům v gastronomii. Využívá základních chemických vlastností potravin a na jejich základě přináší nové formy pokrmů. K vaření jsou používány tekutý dusík, alginát, sojový lecitin a mnoho dalších. Vychází z myšlenky, že i tradiční pokrmy lze nabídnout ve velmi originální podobě. Kuchař se pak stává zároveň chemikem a designérem. Existuje i názor, že taková úprava surovin je nezdravá, používají se aditiva apod., ale pro toto není opodstatnění. Všechnylátky zde využívané jsou běžně dostupné v potravinářském průmyslu a jejich škodlivost pro lidský organismus nebyla přímo prokázána. Tento trend nabízí velké využití k obohacení nabídky restauračních zařízení.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Aktuální problémy cestovního ruchu : Nové trendy a technologie v cestovním ruchu
ISBN
978-80-87035-56-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
304-309
Publisher name
VŠP Jihlava
Place of publication
Jihlava
Event location
Jihlava
Event date
Jan 1, 2012
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—