Molecules in the gastronomy - molecular gastronomy
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63510062" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63510062 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Molekuly v gastronomii aneb molekulární gastronomie
Original language description
Tato práce se týká oblasti molekulární gastronomie a jejího vztahu k vědě a vaření. Začíná stručnou historií oboru molekulární gastronomie, definicí samotného výrazu, aktuálními tématy tohoto pojmu a rozdíly mezi vědou a vařením. Zejména je zdůrazněna taskutečnost, že kuchyň slouží jako ideální místo pro podporu interakce mezi vědci a kuchaři, to pak má výhody pro širokou veřejnost v podobě nových vysoce kvalitních potravin a pokrmů. Na jedné straně může usnadnit realizaci nových nápadů a receptů v restauracích, naproti tomu vědci mohou uplatňovat své základní vědecké znalosti o složitosti vaření a tím rozšiřovat vědecká chápání mnoha chemických a fyzikálních mechanismů. Kromě toho, molekulární gastronomie tvoří ideální základnu pro vzdělávání širokéveřejnosti o základních zásadách vědy a vaření a to může být využito ke zvýšení povědomí o úloze potravin a výživy pro kvalitu života.
Czech name
Molekuly v gastronomii aneb molekulární gastronomie
Czech description
Tato práce se týká oblasti molekulární gastronomie a jejího vztahu k vědě a vaření. Začíná stručnou historií oboru molekulární gastronomie, definicí samotného výrazu, aktuálními tématy tohoto pojmu a rozdíly mezi vědou a vařením. Zejména je zdůrazněna taskutečnost, že kuchyň slouží jako ideální místo pro podporu interakce mezi vědci a kuchaři, to pak má výhody pro širokou veřejnost v podobě nových vysoce kvalitních potravin a pokrmů. Na jedné straně může usnadnit realizaci nových nápadů a receptů v restauracích, naproti tomu vědci mohou uplatňovat své základní vědecké znalosti o složitosti vaření a tím rozšiřovat vědecká chápání mnoha chemických a fyzikálních mechanismů. Kromě toho, molekulární gastronomie tvoří ideální základnu pro vzdělávání širokéveřejnosti o základních zásadách vědy a vaření a to může být využito ke zvýšení povědomí o úloze potravin a výživy pro kvalitu života.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Nové trendy v gastronomii, workshop 2010
ISBN
978-80-7318-944-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
10
Pages from-to
—
Publisher name
UTB
Place of publication
Zlín
Event location
Kroměříž
Event date
Jan 1, 2010
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—