Gastronomy - Selected chapters
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F16%3A43875573" target="_blank" >RIV/70883521:28110/16:43875573 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Gastronomie - vybrané kapitoly
Original language description
Každý živý organismus je závislý na příjmu potravy z vnějšího prostředí. K tomu, aby organismus mohl přijímat potravu, musí splňovat předpoklady druhového anatomického a fyziologického uspořádání trávicí soustavy, intermediální látkové přeměny, nervové soustavy a jejich vzájemnou součinnost. Od této činnosti se odvíjí i název Gastronomie (z řeckého gaster - žaludek (ventriculus)), která vyjadřuje kuchařské a kulinářské umění zahrnující kulturní tradice, zpracování a využití potravin. Věda o jídle však není novinkou konce minulého století. Pokud se podíváme do historie, tak již ve druhém století před naším letopočtem používal neznámý kuchař váhu k tomu, aby zjistil, zda je fermentované maso lehčí než čerstvé. Své poznatky si zapisoval na svitky papyru, který byl později objeven. Tato pro nás dnes banální věc však byla inspirací pro další vědce, kteří se začali více zajímat o jídlo. V posledních letech se vědci zaměřují také například na výživové hodnoty, obsahy sacharidů tuků a dalších biologicky aktivních látek. Zajímají se také o vzájemné vztahy těchto látek, jejichž konečné působení v určitých kombinacích může být synergické nebo antagonistické a toto už je pole pro moderní gastronomii, která s těmito poznatky pracuje a díky kuchařskému umění dokáže připravit pokrm tak, že je nutričně a senzoricky vyvážený a aby zasytil také ducha konzumentů. Obsah této knihy je zaměřen na vývoj, základy a současné trendy v gastronomii, vhodným způsobem jsou uvedeny vybrané potravinářské komodity, popsány stravovací návyky mladistvých, bezpečnost potravin v gastronomii, způsoby dopravy související s gastronomií, hotelnictvím a cestovním ruchem a nakonec využití statistických metod v gastronomii. Autoři jsou přesvědčeni, že kniha Gastronomie přispěje k obohacení odborných znalostí studentů a absolventů středních a vysokých škol zaměřených na Gastronomii, hotelnictví a cestovní ruch, ale také odborníků z praxe.
Czech name
Gastronomie - vybrané kapitoly
Czech description
Každý živý organismus je závislý na příjmu potravy z vnějšího prostředí. K tomu, aby organismus mohl přijímat potravu, musí splňovat předpoklady druhového anatomického a fyziologického uspořádání trávicí soustavy, intermediální látkové přeměny, nervové soustavy a jejich vzájemnou součinnost. Od této činnosti se odvíjí i název Gastronomie (z řeckého gaster - žaludek (ventriculus)), která vyjadřuje kuchařské a kulinářské umění zahrnující kulturní tradice, zpracování a využití potravin. Věda o jídle však není novinkou konce minulého století. Pokud se podíváme do historie, tak již ve druhém století před naším letopočtem používal neznámý kuchař váhu k tomu, aby zjistil, zda je fermentované maso lehčí než čerstvé. Své poznatky si zapisoval na svitky papyru, který byl později objeven. Tato pro nás dnes banální věc však byla inspirací pro další vědce, kteří se začali více zajímat o jídlo. V posledních letech se vědci zaměřují také například na výživové hodnoty, obsahy sacharidů tuků a dalších biologicky aktivních látek. Zajímají se také o vzájemné vztahy těchto látek, jejichž konečné působení v určitých kombinacích může být synergické nebo antagonistické a toto už je pole pro moderní gastronomii, která s těmito poznatky pracuje a díky kuchařskému umění dokáže připravit pokrm tak, že je nutričně a senzoricky vyvážený a aby zasytil také ducha konzumentů. Obsah této knihy je zaměřen na vývoj, základy a současné trendy v gastronomii, vhodným způsobem jsou uvedeny vybrané potravinářské komodity, popsány stravovací návyky mladistvých, bezpečnost potravin v gastronomii, způsoby dopravy související s gastronomií, hotelnictvím a cestovním ruchem a nakonec využití statistických metod v gastronomii. Autoři jsou přesvědčeni, že kniha Gastronomie přispěje k obohacení odborných znalostí studentů a absolventů středních a vysokých škol zaměřených na Gastronomii, hotelnictví a cestovní ruch, ale také odborníků z praxe.
Classification
Type
B - Specialist book
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
ISBN
978-80-86380-78-0
Number of pages
285
Publisher name
Ing. Václav Helán - 2 THETA
Place of publication
Český Těšín,
UT code for WoS book
—