In vitro multiplication protocol of wild pea species, genus Pisum
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F48392952%3A_____%2F19%3AN0000001" target="_blank" >RIV/48392952:_____/19:N0000001 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60109807:_____/19:N0000076 RIV/00027073:_____/19:N0000039
Result on the web
<a href="http://www.agritec.cz/sites/default/files/978-80-87360-62-0.pdf" target="_blank" >http://www.agritec.cz/sites/default/files/978-80-87360-62-0.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
In vitro multiplikační protokol planých druhů (forem) hrachu, rod Pisum
Original language description
Cílem metodiky je vytvoření obecného postupu mikropropagace pro hrách, rod Pisum. Výchozí publikovaný postup mikropropagace u hrachu setého byl testován na planých druzích (formách). Testovala se řada genotypů, u nichž se testovala klíčivost semen ve sterilních podmínkách, schopnost responsibility in vitro na indukčním médiu pro odvození kultury mnohonásobných prýtů (MSC), schopnost indukce tvorby kořenů in vitro, aklimatizace rostlin, jejich převod do nesterilních podmínek a produkce osiva ze získané populace rostlin odvozené z MSC kultur. Postup zaměřen na možnost rozšíření variability u kulturního hrachu, včetně zavedení planých druhů hrachu do in vitro kultur pro další testování (in vitro selekce, polyploidizace a protoplastové kultury).
Czech name
In vitro multiplikační protokol planých druhů (forem) hrachu, rod Pisum
Czech description
Cílem metodiky je vytvoření obecného postupu mikropropagace pro hrách, rod Pisum. Výchozí publikovaný postup mikropropagace u hrachu setého byl testován na planých druzích (formách). Testovala se řada genotypů, u nichž se testovala klíčivost semen ve sterilních podmínkách, schopnost responsibility in vitro na indukčním médiu pro odvození kultury mnohonásobných prýtů (MSC), schopnost indukce tvorby kořenů in vitro, aklimatizace rostlin, jejich převod do nesterilních podmínek a produkce osiva ze získané populace rostlin odvozené z MSC kultur. Postup zaměřen na možnost rozšíření variability u kulturního hrachu, včetně zavedení planých druhů hrachu do in vitro kultur pro další testování (in vitro selekce, polyploidizace a protoplastové kultury).
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
ISBN 978-80-87360-62-0
Regulation ID
65942/2019-MZE-18144
Technical parameters
Smlouva o uplatnění certifikované metodiky uzavřená s Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v.v.i., se sídlem Drnovská 507, 161 06 Praha 6-Ruzyně, IČ: 00227006. Smlouva uzavřená dne: 11.11.2019. Odpovědná osoba: ředitel ústavu Ing. Jiban Kumar, Ph.D., tel 233022410, email: Jiban@vurv.cz
Economical parameters
Jedním z ekonomických přínosů je možnost zrychleného vývoje nových odrůd hrachu setého, především jejich urychleného testování na různé druhy faktorů (fyzikální, chemické), které simulují stresové podmínky.
Certification body designation
Ministerstvo zemědělství České republiky - odbor zemědělských komodit
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů