All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of supplementation of extruded rapecake or extruded soya into diets of dairy cows based on corn silage on milk fatty acid profile

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F07%3A8P006006" target="_blank" >RIV/49608851:_____/07:8P006006 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Effect of supplementation of extruded rapecake or extruded soya into diets of dairy cows based on corn silage on milk fatty acid profile

  • Original language description

    The aim of this study was to compare the impact of extruded rapecake or soya on fatty acid composition of milk fat. The experiment was carried out on four lactating Holstein cows that were divided into 2 groups according to milk yield. The experimental group was fed a diet based on extruded soya (S), the control group of animal was fed a diet based on extruded rape-cake (R). DMI was significantly higher for cows receiving extruded rapecake (R) than for cows receiving extruded soya (S, P<0.05). Milk yield and milk yield expressed in FCM was not significantly affected by the treatment (P?0.05). The content of PUFA was significantly higher in the S group compared with control group (R, P<0.05). The contents of stearic and oleic acid were significantly higher (P<0.05) in R group than in S group. The content of total CLA was significantly higher in S group (1.13 %) in comparison to control group R (0.90 %, P<0.05).

  • Czech name

    Vliv doplňku extrudované řepky a soji do krmné dávky na bázi kukuřičné siláže na skladbu mastných kyselin v mléčném tuku

  • Czech description

    Cílem studie bylo porovnat vliv extrudovaných řepkových pokrutin a soji na skladbu MK v mléce dojnic. Pokus byl proveden na 4 laktujících holštýnských dojnicích, které byly rozděleny podle užitkovosti do dvou skupin: první skupina přijímala krmnou směs na bázi extrudovaných řepkových pokrutin (R) druhá skupina na bázi extrudované soji (skupina S). Denní příjem sušiny byl průkazně vyšší (P<0,05) ve skupině R než u dojnic krmených extrudovanou sojou (S). Průměrná dojivost a užitkovost vyjádřená v FCM nebyla ovlivněna pokusným zásahem (P>0,05). Obsah PUFA byl průkazně vyšší v pokusné skupině (S) než ve skupině kontrolní (R, P<0,05). Obsah kyseliny stearové a olejové byl průkazně vyšší (P<0,05) ve skupině R. Obsah konjugované kyseliny linolové (CLA) byl průkazně vyšší (P<0,05) v pokusné skupině S (1,13%) ve srovnání s kontrolní skupinou R (0,90%, P<0,05).

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GH - Nutrition of farm animals

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1B44037" target="_blank" >1B44037: The Conroll of Process of Milk and Chees Quality by the Essencial Amino Acids Supplementation.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Výkrm skotu a nové metody hodnoení konzervovaných krmiv (významné faktory kvality hovězího masa a jeho zpracování)

  • ISBN

    978-80-903142-9-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    107

  • Pages from-to

    103-107

  • Publisher name

    Výzkumný ústav pro chov skotu, s. r. o.

  • Place of publication

    Rapotín

  • Event location

    Pohořelice

  • Event date

    Sep 6, 2007

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article