The procedure for limitation of impact of interference effects at milk composition modification for reference sample preparation to infraanalyse calibration
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F08%3A%230000179" target="_blank" >RIV/49608851:_____/08:#0000179 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Postup k omezení dopadu změny interferenčních vlivů při modifikaci složení mléka pro přípravu referenčních vzorků ke kalibraci infraanalýzy
Original language description
Výsledky rutinních analýz mléka jsou důležité pro podporu šlechtění mléčného skotu a také pro podporu kvality mléčného potravinového řetězce. Cílem práce bylo ověřit a vyrovnat dopady ředění pro snížení koncentrace základních složek v mléčném referenčnímstandardním vzorku do mléčné matrice prostřednictvím manipulace v rozpustné kompozici vzorku kravského mléka. Původní vzorky mléka byly pro snížení obsahů základních složek (tuk (T), hrubé bílkoviny (B), laktóza (L)) ředěny (4/1) roztokem NaCl a specifickou kompozicí (SK) k vyvážení porušení mléčné matrice (NaCl 1,145; KCl 0,849; K2HPO4 1,8463; kyselina citrónová 1,7; močovina 0,3 g/l). Důvody pro aplikaci postupu ředění specifickou kompozicí jsou v podstatě dva: 1) zamezení odchylky průměrných interferenčních efektů mléčné; 2) zajištění stability pufračního systému a kapacity a rovněž údržnosti relevantního referenčního vzorku.
Czech name
Postup k omezení dopadu změny interferenčních vlivů při modifikaci složení mléka pro přípravu referenčních vzorků ke kalibraci infraanalýzy
Czech description
Výsledky rutinních analýz mléka jsou důležité pro podporu šlechtění mléčného skotu a také pro podporu kvality mléčného potravinového řetězce. Cílem práce bylo ověřit a vyrovnat dopady ředění pro snížení koncentrace základních složek v mléčném referenčnímstandardním vzorku do mléčné matrice prostřednictvím manipulace v rozpustné kompozici vzorku kravského mléka. Původní vzorky mléka byly pro snížení obsahů základních složek (tuk (T), hrubé bílkoviny (B), laktóza (L)) ředěny (4/1) roztokem NaCl a specifickou kompozicí (SK) k vyvážení porušení mléčné matrice (NaCl 1,145; KCl 0,849; K2HPO4 1,8463; kyselina citrónová 1,7; močovina 0,3 g/l). Důvody pro aplikaci postupu ředění specifickou kompozicí jsou v podstatě dva: 1) zamezení odchylky průměrných interferenčních efektů mléčné; 2) zajištění stability pufračního systému a kapacity a rovněž údržnosti relevantního referenčního vzorku.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Volume of the periodical
50
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
24
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—