Nutrition and Primary Prevention in Adolescents
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12110%2F17%3A43896768" target="_blank" >RIV/60076658:12110/17:43896768 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výživa jako primární prevence u adolescentů
Original language description
Cílem našeho výzkumu bylo zkoumání výživových zvyklostí adolescentů dle pohlaví a typů škol. V souboru je 17 % respondentů, kteří se nachází v oblasti nadváhy nebo obezity. Zjistili jsme výrazné interpohlavní rozdíly v četnosti konzumace jídla během týdne v prospěch mužů, včetně tří hlavních jídel. Z jídelních zvyklostí muže charakterizuje hltavý způsob konzumace jídla a dojídání. Ženy a žáci gymnázií konzumují nejvíce tzv. zdravých potravin. Muži přijímají více tekutin než ženy. Přetrvává preference slazených nápojů u sledovaných adolescentů, kromě gymnazistů. Muži obecně a žáci oboru kuchař-číšník signifikantně více konzumují alkoholické nápoje, než ostatní respondenti zkoumaného vzorku.
Czech name
Výživa jako primární prevence u adolescentů
Czech description
Cílem našeho výzkumu bylo zkoumání výživových zvyklostí adolescentů dle pohlaví a typů škol. V souboru je 17 % respondentů, kteří se nachází v oblasti nadváhy nebo obezity. Zjistili jsme výrazné interpohlavní rozdíly v četnosti konzumace jídla během týdne v prospěch mužů, včetně tří hlavních jídel. Z jídelních zvyklostí muže charakterizuje hltavý způsob konzumace jídla a dojídání. Ženy a žáci gymnázií konzumují nejvíce tzv. zdravých potravin. Muži přijímají více tekutin než ženy. Přetrvává preference slazených nápojů u sledovaných adolescentů, kromě gymnazistů. Muži obecně a žáci oboru kuchař-číšník signifikantně více konzumují alkoholické nápoje, než ostatní respondenti zkoumaného vzorku.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
30308 - Nutrition, Dietetics
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Životné podmienky a zdravie Zborník vedeckých prác
ISBN
978-80-7159-229-7
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
8
Pages from-to
230-237
Publisher name
Úrad verejného zdravotníctva SR
Place of publication
Bratislava
Event location
Bratislava
Event date
Sep 18, 2017
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—