Technologically difficult, pathogenic and foodstuff risky bacterial contamination of raw milk and other materials from dairy cow herds
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F04%3A00005287" target="_blank" >RIV/60076658:12220/04:00005287 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Technologically difficult, pathogenic and foodstuff risky bacterial contamination of raw milk and other materials from dairy cow herds
Original language description
Processing of milk for higher value-added products and milk food chain safety require prevention of higher occurrence of microorganisms that can produce spores. It is important to carry out prevention already during raw milk production by farm hygienic measures. The above-mentioned microorganisms can jeopardize the quality and safety of milk foods. This is the reason why the knowledge of factors, interrelationships and possibilities of milk contamination is assumed. The occurrence of hygienically important groups of microorganisms in mixed rough fodder (F) in feeding trough, in excrements (E) and in bulk milk (M) was investigated on seven farms with a good level of milk yield, management and hygienic conditions for three years in summer (S) and winter(W) feeding seasons. The data set was well balanced in terms of other possible farm factors (such as height above sea level, breed of dairy cows and so on). In total 70 samples of each mentioned material were collected. The investigations
Czech name
Technologicky obtížná, patogenní a potravinářsky riziková bakteriální kontaminace v syrovém mléce a dalších materiálech z chovu dojnic
Czech description
Zpracování mléka na náročnější výrobky a bezpečnost mléčného potravinového řetězce vyžadují prevenci výskytu mikroorganismů, které mohou vytvářet spory. Je důležité provádět prevenci pomocí faremních hygienických opatření již při produkci syrového mléka.Uvedené mikroorganismy mohou následně ohrožovat kvalitu a bezpečnost mléčných potravin. Zmíněné předpokládá znalost faktorů, souvislostí a možností kontaminace mléka. Na sedmi farmách s dobrou úrovní mléčné užitkovosti, chovu a hygienických podmínek bylpo tři roky v letním (S) a zimním (W) krmném období sledován výckyt hygienicky významných skupin mikroorganismů ve směsném krmivu (F) na žlabu, ve výkalech (E) a v bazénovém mléce (M). Soubor byl dobře vyvážen z hlediska dalžích možných faremních faktorů (nadmořská výška, plemeno dojnic atd.). Celkem bylo odebráno 70 vzorků každého jmenovaného materiálu. Sledován byl počet termorezistentních mikroorganismů (TRB), počet bacilů celkem (TBA), četnost výskytu Bacillus cereus (BCE) a BAcillu
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Animal Science : Živočišná výroba
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Volume of the periodical
49
Issue of the periodical within the volume
11
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
11
Pages from-to
489-499
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—