Biogenic amines as decomposition indicator in carp roe
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F04%3A00005455" target="_blank" >RIV/60076658:12220/04:00005455 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Biogenní aminy jako indikátory rozkladu kapřích jiker
Original language description
V práci jsou uvedeny předběžné výsledky výskytu biogenních aminů během skladování jiker kapra obecného (Cyprinus caprio). Byl sledován výskyt histaminu, putrescinu, kadaverinu, tyraminu, tryptaminu, spermidinu, sperminu. Stanovení bylo provedeno v kapřích čerstvých a uzených jikrách skladovaných ve dvou teplotních pásmech 3 °C a 15 °C. Výsledky laboratorních rozborů naznačují, že uskladnění kapřích čerstvých jiker v teplotním pásmu 3 °C je zdravotně bezpečné po dobu 5 dnů, a v teplotním pásmu 15 °C je udržitelná doba skladování 4 dny. Výsledky práce také potvrzují vliv procesu uzení na omezení výskytu všech sledovaných biogenních aminů. Sledované biogenní aminy se v uvedených teplotních pásmech v uzených kapřích jikrách vyskytují v nízkých hodnotách pocelou dobu sledování.
Czech name
Biogenní aminy jako indikátory rozkladu kapřích jiker
Czech description
V práci jsou uvedeny předběžné výsledky výskytu biogenních aminů během skladování jiker kapra obecného (Cyprinus caprio). Byl sledován výskyt histaminu, putrescinu, kadaverinu, tyraminu, tryptaminu, spermidinu, sperminu. Stanovení bylo provedeno v kapřích čerstvých a uzených jikrách skladovaných ve dvou teplotních pásmech 3 °C a 15 °C. Výsledky laboratorních rozborů naznačují, že uskladnění kapřích čerstvých jiker v teplotním pásmu 3 °C je zdravotně bezpečné po dobu 5 dnů, a v teplotním pásmu 15 °C je udržitelná doba skladování 4 dny. Výsledky práce také potvrzují vliv procesu uzení na omezení výskytu všech sledovaných biogenních aminů. Sledované biogenní aminy se v uvedených teplotních pásmech v uzených kapřích jikrách vyskytují v nízkých hodnotách pocelou dobu sledování.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků studentů DSP z konference s mezinárodní účastí. [Díl] 1
ISBN
80-7040-677-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
189-193
Publisher name
JU v Č. Budějovicích Zemědělská fakulta
Place of publication
Český Těšín
Event location
České Budějovice
Event date
Jan 1, 2004
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—