The effect of seasonal pasturage on milk content at model farm in the foothilis of Novohradské hory Mts.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F06%3A00007196" target="_blank" >RIV/60076658:12220/06:00007196 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv sezónní pastvy na složení mléka na modelové farmě v podhůří Novohradských hor.
Original language description
Na modelové farmě v podhůří Novohradských hor byly na souboru dat pocházejících z kontrolních měření mléčné užitkovosti provedených v období od roku 2000 do roku 2005 zjištěny rozdíly ve složení mléka mezi obdobím pastvy (od června do září) a obdobím zimního ustájení (od listopadu do dubna). U dojnic českého strakatého skotu byly průměrné hodnoty obsahu tuku, bílkovin a laktózy v mléce významně vyšší během období ustájení než během pastevního období. Také u dojnic holštýnského skotu byly průměrné hodnoty obsahu tuku a laktózy vyšší během období ustájení než během pastvy. Mezisezónní rozdíl v obsahu bílkovin zde však již průkazný nebyl. Vyšších průměrných hodnot obsahu tuku a bílkovin bylo dosaženo u českého strakatého skotu než u holštýnského plemene.Průměrný obsah laktózy byl naopak vyšší u holštýnského skotu během období ustájení, během pastevního období však rozdíl zaznamenán nebyl.
Czech name
Vliv sezónní pastvy na složení mléka na modelové farmě v podhůří Novohradských hor.
Czech description
Na modelové farmě v podhůří Novohradských hor byly na souboru dat pocházejících z kontrolních měření mléčné užitkovosti provedených v období od roku 2000 do roku 2005 zjištěny rozdíly ve složení mléka mezi obdobím pastvy (od června do září) a obdobím zimního ustájení (od listopadu do dubna). U dojnic českého strakatého skotu byly průměrné hodnoty obsahu tuku, bílkovin a laktózy v mléce významně vyšší během období ustájení než během pastevního období. Také u dojnic holštýnského skotu byly průměrné hodnoty obsahu tuku a laktózy vyšší během období ustájení než během pastvy. Mezisezónní rozdíl v obsahu bílkovin zde však již průkazný nebyl. Vyšších průměrných hodnot obsahu tuku a bílkovin bylo dosaženo u českého strakatého skotu než u holštýnského plemene.Průměrný obsah laktózy byl naopak vyšší u holštýnského skotu během období ustájení, během pastevního období však rozdíl zaznamenán nebyl.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF4005" target="_blank" >QF4005: Optimalization of breeding program at raising Czech Pied Cattle in LFA train on maximum consumption bulky food stuffs from permanent grassland and health parameter of animals.</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Šetrné čerpání přírodních zdrojů a údržba krajiny pomocí chovu krav bez tržní produkce mléka
ISBN
80-903142-7-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
59-62
Publisher name
VÚCHS Rapotín
Place of publication
Rapotín
Event location
Rapotín
Event date
Nov 9, 2006
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—