Seasonal trends in the content of milk components by cattle grazed in sub-mountain areas.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F07%3A00008167" target="_blank" >RIV/60076658:12220/07:00008167 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sezónní trendy v obsahu mléčných složek u skotu paseného v podhorských oblastech.
Original language description
Na základě dat z kontroly užitkovosti (132 258 měřění) ve třech podnicích v podhorské oblasti byl vyhodnocen vliv pastvy na složení mléka a produkci mléčných složek. Naměřené individuální hodnoty obsahu tuku, bílkovin a somatických buněk a vypočítané produkce tuku a bílkovin za 24 hodin byly zpracovány zvlášť pro jednotlivé podniky a plemena (český strakatý skot, holštýn). U podniků 2 a 3 s celodenní pastvou a vyšší užitkovostí byl zjištěn nárůst průměrné individuální produkce tuku a bílkovin během pastevního období, a to u obou plemen. U podniku 1 s polodenní pastvou nebyl rozdíl oproti zimnímu období ustájení tak výrazný. Průměrná koncentrace tuku v mléce poklesla, a to z hodnot 4,22 % a 4,37 % (podnik 2 a 3) během zimního ustájení na hodnoty 3,86 %a 4,09 % během pastvy u českého strakatého skotu a z 4,22 % na 4,00 % (podnik 3) u plemene holštýn. Procentuální obsah bílkovin v mléce byl během pastevního období v průměru mezi 3,33 % a 3,37 % (podnik 1, 2, 3) u českého strakatého skotu
Czech name
Sezónní trendy v obsahu mléčných složek u skotu paseného v podhorských oblastech.
Czech description
Na základě dat z kontroly užitkovosti (132 258 měřění) ve třech podnicích v podhorské oblasti byl vyhodnocen vliv pastvy na složení mléka a produkci mléčných složek. Naměřené individuální hodnoty obsahu tuku, bílkovin a somatických buněk a vypočítané produkce tuku a bílkovin za 24 hodin byly zpracovány zvlášť pro jednotlivé podniky a plemena (český strakatý skot, holštýn). U podniků 2 a 3 s celodenní pastvou a vyšší užitkovostí byl zjištěn nárůst průměrné individuální produkce tuku a bílkovin během pastevního období, a to u obou plemen. U podniku 1 s polodenní pastvou nebyl rozdíl oproti zimnímu období ustájení tak výrazný. Průměrná koncentrace tuku v mléce poklesla, a to z hodnot 4,22 % a 4,37 % (podnik 2 a 3) během zimního ustájení na hodnoty 3,86 %a 4,09 % během pastvy u českého strakatého skotu a z 4,22 % na 4,00 % (podnik 3) u plemene holštýn. Procentuální obsah bílkovin v mléce byl během pastevního období v průměru mezi 3,33 % a 3,37 % (podnik 1, 2, 3) u českého strakatého skotu
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF4005" target="_blank" >QF4005: Optimalization of breeding program at raising Czech Pied Cattle in LFA train on maximum consumption bulky food stuffs from permanent grassland and health parameter of animals.</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Multifunkční obhospodařování a využívání travních porostů v LFA.
ISBN
978-80-87144-00-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
116-120
Publisher name
VÚCHS Rapotín
Place of publication
Rapotín
Event location
Rapotín
Event date
Nov 13, 2007
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—