Milk as a food source of iodine, molybdenum, selenium, zinc and manganese
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F06%3A00007267" target="_blank" >RIV/60076658:12220/06:00007267 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60076658:12220/06:E0005291 RIV/00027162:_____/06:E0005291 RIV/00027162:_____/06:#0000030
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Milk as a food source of iodine, molybdenum, selenium, zinc and manganese
Original language description
Average iodine concentration in milk was 380.0+/-306.0 μg I.l-1, the variation range 4.3 to 1471 μg I.l-1 in respective farms reflects differences in iodine saturation of cows Average molybdenum content 35.0+/-6.6 μg Mo.l-1 milk, variationrange 16.5 to 78.0 and median 34.2 reflect a standard level of Mo metabolism in dairy cows. Average selenium content 35.0+/-6.6 μg Mo.l-1, variation range 4.1-24.5 μg Se.l-1 do not reach the optimum levels. It is related to the selenium deficient regions in the Czech Republic and updates the need of continuous global Se supplementation of dairy cow diets with utilizable Se preparations. Zinc content is characterized by average value 4660+/-590.0 μg Zn.l-1, variation range 2070-5920 μg Zn.l-1 and average manganese content 20.4+/-19.2 μg Mn.l-1, variation range 5.0-65.7 μg Mn.l-1.
Czech name
Mléko jako potravní zdroj jódu, selenu, zinku a manganu
Czech description
Průměrná koncentrace jodu v mléce 380,0+/-306,0 μg I.l-1 a variační rozpětí od 4,3 do 1471,0 μg I.l-1souvisí s rozdílnou úrovení saturce krav jodem ve sledovaných farmách. Průměrný obsah molybdenu 3,0+/-6,6 μg Mo.l-1 v litru mléka odráží standardní úroveň jeho metabolizmu u dojených krav. Průměrný obsah selenu 35,0+/-6,6 μg Mo.l-1 a rozmezí hodnot od 4,1-24,5 μg Se.l-1 nedosahovaly optimální hladiny a odpovídají nedostatku selenu ve sledovaných regionech ČR a potřebu kontinuálnísuplementace dojených krav selenem. Obsah zinku charakterizuje průměrná hodnota 4660+/-590,0 μg Zn.l-1, rozmezí 2070-5920 μg Zn.l-1 a průměrný obsah manganu 20,4+/-19,2 μg Mn.l-1 a variační rozmezí 5,0-65,7 μg Mn.l-1
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1B44013" target="_blank" >1B44013: Regulation of Iodine - content in Animal Products</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
International Symposium on Trace Elements in the Food Chain : Procs. Trace elements in the food chain, 25.-27.5.2006
ISBN
963 7067 132
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
467-471
Publisher name
Hungarian Academy of Sciences
Place of publication
Budapest
Event location
Budapest
Event date
Jan 1, 2006
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—