All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Influence of supplemental cereal feeding on the content and structure of fatty acids during long-lasting storage of common carp (Cyprinus carpio L.).

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F07%3A00007338" target="_blank" >RIV/60076658:12220/07:00007338 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60076658:12610/07:00007867 RIV/60076658:12220/07:00008152

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Influence of supplemental cereal feeding on the content and structure of fatty acids during long-lasting storage of common carp (Cyprinus carpio L.).

  • Original language description

    Supplemental cereal feeding (maize, wheat and triticale compared with a control group with natural food only) and its effect on fatty acid (FA) expression in the flesh during long-lasting storage of common carp (Cyprinus carpio) was investigated. The fish were cultured in earthen ponds in the Trebon region (Czech Republic). The content of fatty acid was investigated in the flesh of carp during 8 months of long-lasting storage without additional feeding. Sixty common carp in their third year of life wereused for the analyses. The weight of the fish (marketable fish) ranged from 1,358 g to 2,221 g. Polyunsaturated fatty acid (PUFA, n-3) content and composition in fish flesh were determined by gas chromatography (VARIAN 3300). Supplemental cereals causedlower levels of PUFAs and n-3 PUFAs in fish fat. The content of these fatty acids did not decrease, even during 8 months of fish storage. The average percentage of PUFAs in total fat from edible parts was: for maize 13.7% +/- 1.58%, for

  • Czech name

    Vliv doplňkových obilovin na obsah a strukturu mastných kyselin v mase kapra obecného (Cyprinus carpio L.) během dlouhodobého sádkování

  • Czech description

    Doplňkové krmení (kukuřice, pšenice, a triticale doplněno kontrolní skupinou krmenou pouze přirozenou potravou) a jejich efekt na mastné kyseliny v mase v průběhu dlouhodobého sádkování kapra. Ryby byly chovány v rybnících v Třeboňské regionu v České republice. Obsah mastných kyselin byl sledován v mase kapra v průběhu 8 měsíců dlouhodobého sádkování bez doplňkového krmiva. Pro analýzu bylo použito 60 kaprů v 3 roce života. Hmotnost ryb (prodejních ryb) byla 1,358 až 2,221g. Složení a obsah polynenasycených mastných kyselin (PUFA, n-3) v rybím mase byl určen plynovou chromatografií na přístroji (VARIAN 3300). Doplňkové obiloviny byly příčinou nižší úrovně PUFA a n-3 PUFA v tuku ryb. Obsah těchto mastných kyselin se snižuje během 8 měsíců sádkování. Průměrné procento PUFA v celkovém tuku z jedlých částí ryb: 13,7% +/- 1,58%, pšenice 11,6% +/- 1,17%, triticale 10,7% +/- 1,00%. Procento n-3 PUFA u ryb krmených kukuřicí bylo 2,5% +/- 0,36%, pšenicí 3,38 +/- 0,44% a pro triticalem 3,1% +/-

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GL - Fishery

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Aquaculture International

  • ISSN

    0967-6120

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    15

  • Issue of the periodical within the volume

    3/4

  • Country of publishing house

    NL - THE KINGDOM OF THE NETHERLANDS

  • Number of pages

    9

  • Pages from-to

    321-329

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database