All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Nutritionally important components of proso millet (Panicum miliaceum L.)

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F07%3A00008212" target="_blank" >RIV/60076658:12220/07:00008212 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Nutritionally important components of proso millet (Panicum miliaceum L.)

  • Original language description

    Proso millet (Panicum miliaceum L.) belongs to one of the first cultivated plants. Although the crop is traditionally grown, especially in Asia and from European countries through to Russia, nowadays it has become a new alternative crop and a new raw material for food production in many developed countries. Also changes of climatic conditions can support the growth of this drought-resistant plant. Millet products have found use in diets of patients with celiac diseases because the protein complex does not content gluten-forming proteins. While the protein is deficient in lysine like common cereals, proso millet has higher component of essential amino acids than barley, oat, rye and wheat. Therefore millet protein together with other proteins could be abasis for the development of new foods. Grains of proso millet are a rich source of starch, trace elements, dietary fibre and vitamins. Seeds also contain components with healing benefits, which decrease the level of low-density lipoprot

  • Czech name

    Nutričně významné látky prosa setého (Panicum miliaceum L.)

  • Czech description

    Proso seté (Panicum miliaceum L.) náleží k prvním zemědělsky využívaným rostlinám. Ačkoliv je tato plodina tradičně pěstována především v Asii a evropských zemích především Rusku, stala se v současné době novou alternativní plodinou a surovinou pro potravinářský průmysl v mnoha vyspělých zemích. Také změny klimatu mohou podpořit pěstování této suchovzdorné rosltiny. Prosné výrobky nachází uplatnění ve výživě lidí trpících celiákií, protože bílkovinný komplex neobsahuje lepek. Přesto že je prosná bílkovina deficitní na obsah lysinu, jeho obsah je stále vyšší než u běžných obilovin. Zrno prosa je bohatým zdrojem škrobu, minerální látek, vlákniny a vitamínů. Tento článek shrnuje informace o chemickém složení a některých vlastnostech důležitých pro zpracování prosa a jeho využití v nových produktech.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Food

  • ISSN

    1749-7140

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    1

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    JP - JAPAN

  • Number of pages

    10

  • Pages from-to

    91-100

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database