Contamination of cow's raw milk by psychrotrophic and mesophilic microflora in relation to selected factors
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F07%3A00008228" target="_blank" >RIV/60076658:12220/07:00008228 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Contamination of cow's raw milk by psychrotrophic and mesophilic microflora in relation to selected factors
Original language description
The objective of the paper was to analyse the influence of dairy cow management technology, milking method, predipping and summer grazing on the contamination of cow's raw milk by mesophilic (TBC), psychrotrophic (PBC), lipolytic (PLiBC) and proteolytic(PPrBC) bacteria. The values of TBC, PBC, PLiBC and PPrBC in bulk milk samples were determined by the culture method according to IDF standards. Investigations were carried out in nine stables of seven dairy farms from January 2005 to June 2006. Summer grazing has the most marked influence on the values of studied parameters. Farms with summer grazing had a lower microbial contamination of milk compared to farms without grazing and the difference was statistically highly significant in all studied parameters (P < 0.001). A positive effect of predipping on a reduction in the values of milk microbial contamination was proved while the difference between farms with predipping and those without it was on a significance level P < 0.05 to 0.0
Czech name
Kontaminace syrového kravského mléka psychrotrofní a mezofilní mikroflórou ve vztahu k vybraným faktorům
Czech description
Cílem práce byla analýza vlivu technologie chovu dojnic, způsobu dojení, použití predippingu a letní pastvy na kontaminaci syrového kravského mléka mezofilními (CPM), psychrotrofními (PTM), lipolytickými (PLM) a proteolytickými (PPM) mikroorganismy. Stanovení hodnot CPM, PTM, PLM a PPM v bazénových vzorcích mléka bylo provedeno kultivační metodou dle norem IDF. Sledování probíhalo v 9 stájích 7 farem dojnic od ledna 2005 do června 2006. Nejvýraznější vliv na hodnoty sledovaných ukazatelů mělo použití letní pastvy. Farmy používající letní pastvu vykazovaly nižší mikrobiální kontaminaci mléka v porovnání s farmami bez pastvy a rozdíl byl u všech sledovaných ukazatelů statisticky vysoce významný (P < 0,001). Dále byl prokázán pozitivní vliv použití predippingu na snížení hodnot mikrobiální kontaminace mléka, přičemž rozdíl mezi farmami s použitím predippingu a bez byl s výjimkou PLM na hladině významnosti P < 0,05 až 0,001. Při porovnání vlivu technologie chovu dojnic byly nejnižší hodnot
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Animal Science : Živočišná výroba
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Volume of the periodical
52
Issue of the periodical within the volume
11
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
387-393
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—