All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Contamination of cow's raw milk by psychrotrophic and mesophilic microflora in relation to selected factors

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F07%3A00008228" target="_blank" >RIV/60076658:12220/07:00008228 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Contamination of cow's raw milk by psychrotrophic and mesophilic microflora in relation to selected factors

  • Original language description

    The objective of the paper was to analyse the influence of dairy cow management technology, milking method, predipping and summer grazing on the contamination of cow's raw milk by mesophilic (TBC), psychrotrophic (PBC), lipolytic (PLiBC) and proteolytic(PPrBC) bacteria. The values of TBC, PBC, PLiBC and PPrBC in bulk milk samples were determined by the culture method according to IDF standards. Investigations were carried out in nine stables of seven dairy farms from January 2005 to June 2006. Summer grazing has the most marked influence on the values of studied parameters. Farms with summer grazing had a lower microbial contamination of milk compared to farms without grazing and the difference was statistically highly significant in all studied parameters (P < 0.001). A positive effect of predipping on a reduction in the values of milk microbial contamination was proved while the difference between farms with predipping and those without it was on a significance level P < 0.05 to 0.0

  • Czech name

    Kontaminace syrového kravského mléka psychrotrofní a mezofilní mikroflórou ve vztahu k vybraným faktorům

  • Czech description

    Cílem práce byla analýza vlivu technologie chovu dojnic, způsobu dojení, použití predippingu a letní pastvy na kontaminaci syrového kravského mléka mezofilními (CPM), psychrotrofními (PTM), lipolytickými (PLM) a proteolytickými (PPM) mikroorganismy. Stanovení hodnot CPM, PTM, PLM a PPM v bazénových vzorcích mléka bylo provedeno kultivační metodou dle norem IDF. Sledování probíhalo v 9 stájích 7 farem dojnic od ledna 2005 do června 2006. Nejvýraznější vliv na hodnoty sledovaných ukazatelů mělo použití letní pastvy. Farmy používající letní pastvu vykazovaly nižší mikrobiální kontaminaci mléka v porovnání s farmami bez pastvy a rozdíl byl u všech sledovaných ukazatelů statisticky vysoce významný (P < 0,001). Dále byl prokázán pozitivní vliv použití predippingu na snížení hodnot mikrobiální kontaminace mléka, přičemž rozdíl mezi farmami s použitím predippingu a bez byl s výjimkou PLM na hladině významnosti P < 0,05 až 0,001. Při porovnání vlivu technologie chovu dojnic byly nejnižší hodnot

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    EE - Microbiology, virology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Czech Journal of Animal Science : Živočišná výroba

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    52

  • Issue of the periodical within the volume

    11

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    387-393

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database