Factors negatively influencing microbial contamination of milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F06%3A00007255" target="_blank" >RIV/60076658:12220/06:00007255 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Factors negatively influencing microbial contamination of milk
Original language description
The objective of this study was to analyse the influence of selected factors in relation to total bacterial counts (TBC) in bulk milk samples. Milk samples were tested in nine cowsheds of seven farms for a period of one year. The TBC values were determined by the automated estimation of bacterial counts in cow's raw milk by directly counting the bacterial cells on a BactoScan 8000 apparatus. The highest average values of TBC were determined in loose bedding-free slatted-floor housing (42.122·103·ml-1) while the difference in lnTBC compared to loose bedded cubicle housing (TBC average 7.354·103·ml-1) and stanchion bedded housing (TBC average 10.735·103·ml-1) was statistically highly significant (p < 0.001). We also proved astatistically highly significant difference in lnTBC (p < 0.001) between farms using predipping (TBC average 8.443·103·ml-1) and farms without predipping (TBC average 14.518·103·ml-1
Czech name
Faktory negativně ovlivňující mikrobiální kontaminaci mléka
Czech description
Cílem práce byla analýza vlivu vybraných faktorů ve vztahu k celkovému počtu mikroorganismů (CPM) v bazénových vzorcích mléka. Vzorky mléka byly testovány v devíti stájích sedmi farem dojnic po dobu jednoho roku. Hodnoty CPM byly stanoveny metodou automatického stanovení bakterií v syrovém kravském mléce přímým počítáním bakteriálních buněk přístrojem BactoScan 8000. Nejvyšší průměrné hodnoty CPM byly zjištěny u volného roštového bezstelivového ustájení (42,122.103.ml-1), přičemž rozdíl v lnCPM v porovnání se systémem volného boxového stelivového ustájení (průměr CPM 7,354.103.ml-1) a vazného stelivového ustájení (průměr CPM 10,735.103.ml-1) byl statisticky vysoce významný (p < 0,001). Dále byl prokázán statisticky vysoce významný rozdíl v lnCPM (p < 0,001) mezi farmami používajícími predipping (průměr CPM 8,443.103.ml-1) a farmami bez použití predippingu (průměr CPM 14,518.103.ml-1); mezi farmami používajícími letní pastvu (průměr CPM 10,04.103.ml-1) a farmami bez použití pastvy (prům
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Agricultura Tropica et Subtropica
ISSN
0231-5742
e-ISSN
—
Volume of the periodical
39
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
220-226
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—