All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Factors negatively influencing microbial contamination of milk

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F06%3A00007255" target="_blank" >RIV/60076658:12220/06:00007255 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Factors negatively influencing microbial contamination of milk

  • Original language description

    The objective of this study was to analyse the influence of selected factors in relation to total bacterial counts (TBC) in bulk milk samples. Milk samples were tested in nine cowsheds of seven farms for a period of one year. The TBC values were determined by the automated estimation of bacterial counts in cow's raw milk by directly counting the bacterial cells on a BactoScan 8000 apparatus. The highest average values of TBC were determined in loose bedding-free slatted-floor housing (42.122&#903;103&#903;ml-1) while the difference in lnTBC compared to loose bedded cubicle housing (TBC average 7.354&#903;103&#903;ml-1) and stanchion bedded housing (TBC average 10.735&#903;103&#903;ml-1) was statistically highly significant (p < 0.001). We also proved astatistically highly significant difference in lnTBC (p < 0.001) between farms using predipping (TBC average 8.443&#903;103&#903;ml-1) and farms without predipping (TBC average 14.518&#903;103&#903;ml-1

  • Czech name

    Faktory negativně ovlivňující mikrobiální kontaminaci mléka

  • Czech description

    Cílem práce byla analýza vlivu vybraných faktorů ve vztahu k celkovému počtu mikroorganismů (CPM) v bazénových vzorcích mléka. Vzorky mléka byly testovány v devíti stájích sedmi farem dojnic po dobu jednoho roku. Hodnoty CPM byly stanoveny metodou automatického stanovení bakterií v syrovém kravském mléce přímým počítáním bakteriálních buněk přístrojem BactoScan 8000. Nejvyšší průměrné hodnoty CPM byly zjištěny u volného roštového bezstelivového ustájení (42,122.103.ml-1), přičemž rozdíl v lnCPM v porovnání se systémem volného boxového stelivového ustájení (průměr CPM 7,354.103.ml-1) a vazného stelivového ustájení (průměr CPM 10,735.103.ml-1) byl statisticky vysoce významný (p < 0,001). Dále byl prokázán statisticky vysoce významný rozdíl v lnCPM (p < 0,001) mezi farmami používajícími predipping (průměr CPM 8,443.103.ml-1) a farmami bez použití predippingu (průměr CPM 14,518.103.ml-1); mezi farmami používajícími letní pastvu (průměr CPM 10,04.103.ml-1) a farmami bez použití pastvy (prům

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Agricultura Tropica et Subtropica

  • ISSN

    0231-5742

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    39

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    220-226

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database