Impact of cattle breed and milk yield on fatty acid profile of raw milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F08%3A00009639" target="_blank" >RIV/60076658:12220/08:00009639 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/49608851:_____/08:#0000205
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Impact of cattle breed and milk yield on fatty acid profile of raw milk
Original language description
Raw milk influences the quality and biological nutritional value of milk foodstuffs essentially. The fatty acid (FA) profile as basis of raw milk fat structure is the important factor of biological value of milk foodstuffs. It influences the human population nutrition. The aim of the paper was to extend the knowledge about current FA profile of cow milk fat as food raw material after period of expressive changes in dairy cow keeping and about possible impacts of some farm factors on this FA profile. 64bulk milk samples were obtained 2 times in winter and summer season in 8 dairy herds for 2 years. 4 herds were with Czech Fleckvieh (C) and 4 with Holstein (H) breed dairy cows. Cows were milked twice a day. Milk yield (MY) was noted as well. Fat contentwas lightly higher in C breed (3.90 > 3.78%; P>0.05). Fat was lower in both breeds with higher MY (C 3.66 < 4.14%, P<0.05; H 3.65 < 3.90%, P>0.05). There were investigated FAs including conjugated linoleic acid (CLA) by gas chromatogra
Czech name
Vliv plemene a mléčné užitkovosti na spektrum mastných kyselin syrového kravského mléka
Czech description
Syrové mléko ovlivňuje biologicko-nutriční hodnotu mléčných potravin. Cílem této práce bylo rozšířit znalosti o profilu mastných kyselin (FA) tuku kravského mléka po období výrazných změn v chovu dojnic. 64 bazénových vzorků mléka bylo získáno dvakrát vzimní a letní sezóně od 8 stád plemen české strakaté (C) a holštýn (H). Obsah tuku byl vyšší u C (3,90 > 3,78%; P>0,05). U C a H byl tuk nižší při vyšší dojivosti (MY); C 3,66 < 4,14%, P<0,05; H 3,65 < 3,90%, P>0,05. Výsledky FA profilu byly hodnoceny jako nasycené FA (SAFA) a nenasycené FA (USFA). Tyto a CLA (konjugovaná kyselina linolová) jsou ve vztahu ke zdravotnímu stavu konzumentů, SAFA v negativním a USFA a CLA v pozitivním. Nevýznamné rozdíly byly mezi plemeny C a H: SAFA 63,97 < 65,80%; USFA 34,62 > 32,87%. Rozdíl u CLA byl zřetelný 0,80 > 0,55% (P<0,05). Vliv MY (nízká (Lo) : vysoká (Hi)) na CLA byl zjevný (P<0,001): C 1,14 > 0,46%; H 0,72 > 0,39%. Vysoká MY snižovala obsah CLA. Další skupiny FA nebyly
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1B44036" target="_blank" >1B44036: The increasing of the milk consumption by the study of impacts of the changed technologies in the milk production and impacts of health parameters of dairy cow herds on the nutritional quality and biological value of cow milk as foodstuff raw material</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XXIII Genetic Days
ISBN
80-85645-59-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
Scientific Pedagogical Publishing
Place of publication
České Budějovice
Event location
České Budějovice
Event date
Sep 10, 2008
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—