Fatty acids and mineral elements in bulk milk of Holstein and Czech Spotted cattle according to feeding season.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F07%3A8P008734" target="_blank" >RIV/49608851:_____/07:8P008734 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Fatty acids and mineral elements in bulk milk of Holstein and Czech Spotted cattle according to feeding season.
Original language description
Knowledge of milk fat composition from the point of view of fatty acids (FAs) and of cow's milk from the point of view of mineral substances (MSs) is important for the consumers' nutrition and health. Some of the breeding factors affect the conditions inside the FAs and MSs of milk. In most MSs there are no differences (P>0.05) between winter (W) and summer (S) seasons the same as between the Holstein (H) and the Czech spotted (C) breeds. An exceptions are the Zn concentrations, where there was a difference between H and C (P<0.05), 5.16 mg.kg-1 in H and 5.52 mg/kg in C . The Ca , Mg and Na values were within the limits quoted in literature. Higher values were only for P (79.8 mg.100g-1) and for K (164 mg.100g-1). The Cu, Zn, Ni and Fe contents were under the level of the highest permissible quantity. The results confirm a hypothetically prognosticated possible growth of Mg content in milk towards the original values. This may point to a healthier way of dairy cow nutrition and milk pr
Czech name
Mastné kyseliny a minerální látky v mléce Holštýnského a Českého strakatého skotu v závislosti na krmném období
Czech description
Znalost složení mléčného tuku z hlediska mastných kyselin (MK) a mléka krav z hlediska minerálních látek (ML) je důležitá pro výživu a zdraví konzumentů. Některé chovatelské faktory ovlivňují poměry uvnitř MK a ML mléka. Mezi zimním a letním obdobím animezi plemeny (Holštýn (H) a České strakaté (C)) se u většiny ML nevyskytují rozdíly (P>0,05). Výjimka jsou koncentrace Zn, kde byl rozdíl mezi H a C (P<0,05), 5,16 mg/kg u H a 5,52 mg/kg u C. Hodnoty Ca, Mg a Na byly v mezích uváděných literaturou. Vyššíhodnoty byly pouze pro P (79,8 mg/100g) a pro K (164,7 mg/100g). Obsahy Cu, Zn, Ni a Fe byly pod úrovní nejvyššího přípustného množství. Výsledky potvrzují hypoteticky prognózovaný možný nárůst obsahu Mg v mléce k původním hodnotám. To může svědčit o zdravějším způsobu výživy dojnic a výroby mléka. U MK nebyly významné rozdíly (P>0,05). Rozdíl byl pouze u skupiny mononenasycených MK u H, kde byl vyšší podíl v letním (26,28 %) než v zimním (24,19 %; P< 0,05) období.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1B44036" target="_blank" >1B44036: The increasing of the milk consumption by the study of impacts of the changed technologies in the milk production and impacts of health parameters of dairy cow herds on the nutritional quality and biological value of cow milk as foodstuff raw material</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Folia Veterinaria
ISSN
0015-5748
e-ISSN
—
Volume of the periodical
51
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
SK - SLOVAKIA
Number of pages
7
Pages from-to
19-25
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—