Analysis of carcass value and meat quality in tests of final pig hybrids
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F08%3A00009940" target="_blank" >RIV/60076658:12220/08:00009940 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Analýza jatečné hodnoty a kvality masa při testaci finálních hybridů prasat
Original language description
Do sledování byly vybrány 2 kombinace finálních hybridů prasat produkované zahraničními firmami působícími na území ČR. V kombinaci A bylo hodnoceno 96 ks (47 prasniček a 49 vepříků), u kombinace B byly analyzovány výsledky 95 jedinců (48 prasniček a 47vepříků). U kombinace A, resp. kombinace B byly zjištěny následující kvantitativní ukazatele jatečné hodnoty - porážková hmotnost 114,61 kg, resp. 118,03 kg; průměrná výška hřbetního tuku 22,51 mm, resp. 23,85 mm; podíl libového masa 55,62 %, resp. 55,25%. Rovněž u vybraných kvalitativních parametrů vykázala příznivější hodnoty kombinace A, a to pH45 6,30, resp. 6,23; ztrátu masné šťávy odkapáním 2,76 %, resp. 3,75 %; podíl intramuskulárního tuku 2,07 %, resp. 1,24 %. U obou kombinací projevili vepřícivyšší růstovou schopnost (o 3,12 kg u kombinace A, resp. 9,41 kg u kombinace B), u prasniček byla naměřena nižší průměrná výška hřbetního tuku (o 1,9 mm, resp. 5,62 mm) a vyšší podíl svaloviny (o 2,47 %, resp. 3,02 %). U vepříků byl stan
Czech name
Analýza jatečné hodnoty a kvality masa při testaci finálních hybridů prasat
Czech description
Do sledování byly vybrány 2 kombinace finálních hybridů prasat produkované zahraničními firmami působícími na území ČR. V kombinaci A bylo hodnoceno 96 ks (47 prasniček a 49 vepříků), u kombinace B byly analyzovány výsledky 95 jedinců (48 prasniček a 47vepříků). U kombinace A, resp. kombinace B byly zjištěny následující kvantitativní ukazatele jatečné hodnoty - porážková hmotnost 114,61 kg, resp. 118,03 kg; průměrná výška hřbetního tuku 22,51 mm, resp. 23,85 mm; podíl libového masa 55,62 %, resp. 55,25%. Rovněž u vybraných kvalitativních parametrů vykázala příznivější hodnoty kombinace A, a to pH45 6,30, resp. 6,23; ztrátu masné šťávy odkapáním 2,76 %, resp. 3,75 %; podíl intramuskulárního tuku 2,07 %, resp. 1,24 %. U obou kombinací projevili vepřícivyšší růstovou schopnost (o 3,12 kg u kombinace A, resp. 9,41 kg u kombinace B), u prasniček byla naměřena nižší průměrná výška hřbetního tuku (o 1,9 mm, resp. 5,62 mm) a vyšší podíl svaloviny (o 2,47 %, resp. 3,02 %). U vepříků byl stan
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QG60045" target="_blank" >QG60045: The use of molecular genetics methods to improve production traits in pigs.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XXXIV. seminář o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7375-157-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
—
Publisher name
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 5, 2008
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—