Development of iodine content in cow milk in the Czech Republic
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F09%3A00011227" target="_blank" >RIV/60076658:12220/09:00011227 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vývoj obsahu jodu v kravském mléce v České republice
Original language description
Práce přináší aktuální informace o obsahu jodu v kravském mléce v České republice. Metodou Sandell-Kolthoffa byl v roce 2008 stanoven jod v 85 bazénových vzorcích mléka ze 70 chovů dojených krav pocházejících z 28 okresů 9 krajů České republiky. Vzorky byly získány v chovech s významnou produkcí mléka v rámci regionu. Výsledky analýz byly porovnány s hodnotami z let 2003-4, 2005 a 2006 stanovených na stejném pracovišti. Průměrný obsah jodu ve vzorcích byl 435,6?328,7 ?g ? l-1, minimum 28,2 a maximum 1668,0 ?g ? l-1. Nízké hodnoty (méně než 80 ?g?l-1) svědčící o nedostatečné saturaci dojnic jodem vykazovalo v roce 2008 přibližně 5 % odebraných vzorků. Hodnoty 80 až 250 ?g?l-1 odpovídající optimální saturaci i požadavkům na obsah jodu v mléce jako potravině vykazovalo 30 % vzorků a koncentrace v rozmezí od 250 do 500 ?g I?l-1 31 % analyzovaných vzorků. Ve 34 % převyšoval obsah jodu 500 ?g?l-1. U 6 % vzorků byly zjištěny hodnoty nad 1000 ?g I?l-1. Zastoupení bazénový
Czech name
Vývoj obsahu jodu v kravském mléce v České republice
Czech description
Práce přináší aktuální informace o obsahu jodu v kravském mléce v České republice. Metodou Sandell-Kolthoffa byl v roce 2008 stanoven jod v 85 bazénových vzorcích mléka ze 70 chovů dojených krav pocházejících z 28 okresů 9 krajů České republiky. Vzorky byly získány v chovech s významnou produkcí mléka v rámci regionu. Výsledky analýz byly porovnány s hodnotami z let 2003-4, 2005 a 2006 stanovených na stejném pracovišti. Průměrný obsah jodu ve vzorcích byl 435,6?328,7 ?g ? l-1, minimum 28,2 a maximum 1668,0 ?g ? l-1. Nízké hodnoty (méně než 80 ?g?l-1) svědčící o nedostatečné saturaci dojnic jodem vykazovalo v roce 2008 přibližně 5 % odebraných vzorků. Hodnoty 80 až 250 ?g?l-1 odpovídající optimální saturaci i požadavkům na obsah jodu v mléce jako potravině vykazovalo 30 % vzorků a koncentrace v rozmezí od 250 do 500 ?g I?l-1 31 % analyzovaných vzorků. Ve 34 % převyšoval obsah jodu 500 ?g?l-1. U 6 % vzorků byly zjištěny hodnoty nad 1000 ?g I?l-1. Zastoupení bazénový
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GJ - Diseases and animal vermin, veterinary medicine
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QH81105" target="_blank" >QH81105: Patophysiological Effects Owing to Alimentary Iodine Excess in Cattle and Sheep.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Veterinářství . Odborný a stavovský měsíčník
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Volume of the periodical
59
Issue of the periodical within the volume
9
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—