All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Fatty acids in milk fat and their evaluation in relationship to other milk quality indicators

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F10%3A00012682" target="_blank" >RIV/60076658:12220/10:00012682 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Mastné kyseliny v mléčném tuku a jejich hodnocení ve vztahu k ostatním ukazatelům kvality mléka

  • Original language description

    V zimní a letní sezóně bylo za 2 roky odebráno 16 bazénových vzorků mléka z osmi chovatelsky rozdílných stád českého strakatého a holštýnského skotu. Vzorky byly charakterizovány celkem 37 mléčnými ukazateli a 27 daty o skladbě mastných kyselin. Regresníanalýzou byly nalezeny některé zajímavé vztahy mezi zastoupením mastných kyselin (FAs) a ostatními mléčnými ukazateli. Vztah mezi kyselinou citrónovou (KC) a polynenasycenými FAs (PUFAs; 0,64; P < 0,01) ukazuje na vyšší hodnoty těchto dieteticky významných mastných kyselin s vyšší hodnotou KC, tzn. při energeticky lepším metabolickém stavu dojnic. Zastoupení kyseliny laurové bylo vyšší, resp. stoupalo s vyšším obsahem sušiny tukuprosté v mléce, také tedy s možným vyšším zásobením dojnic energií. Vyššíobsahy konjugované kyseliny linolové (CLA; v celém souboru) byly spojené s delším časem enzymatické koagulace mléka. Zastoupení CLA vzrůstalo (0,55; P < 0,05) spolu s vzrůstem koncentrace KC, což naznačuje s lepším energetickým stavem kra

  • Czech name

    Mastné kyseliny v mléčném tuku a jejich hodnocení ve vztahu k ostatním ukazatelům kvality mléka

  • Czech description

    V zimní a letní sezóně bylo za 2 roky odebráno 16 bazénových vzorků mléka z osmi chovatelsky rozdílných stád českého strakatého a holštýnského skotu. Vzorky byly charakterizovány celkem 37 mléčnými ukazateli a 27 daty o skladbě mastných kyselin. Regresníanalýzou byly nalezeny některé zajímavé vztahy mezi zastoupením mastných kyselin (FAs) a ostatními mléčnými ukazateli. Vztah mezi kyselinou citrónovou (KC) a polynenasycenými FAs (PUFAs; 0,64; P < 0,01) ukazuje na vyšší hodnoty těchto dieteticky významných mastných kyselin s vyšší hodnotou KC, tzn. při energeticky lepším metabolickém stavu dojnic. Zastoupení kyseliny laurové bylo vyšší, resp. stoupalo s vyšším obsahem sušiny tukuprosté v mléce, také tedy s možným vyšším zásobením dojnic energií. Vyššíobsahy konjugované kyseliny linolové (CLA; v celém souboru) byly spojené s delším časem enzymatické koagulace mléka. Zastoupení CLA vzrůstalo (0,55; P < 0,05) spolu s vzrůstem koncentrace KC, což naznačuje s lepším energetickým stavem kra

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QH81210" target="_blank" >QH81210: The analyse of possibilities for increase of the level of health beneficial fatty acids in raw milk by targeted farm procedures</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlékařské listy - zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    121

  • Issue of the periodical within the volume

    srpen 2010

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database