Protein profiles study of selected genotypes of cultivated potato species by chip electrophoresis
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F11%3A43882017" target="_blank" >RIV/60076658:12220/11:43882017 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Studium proteinových profilů hlíz vybraných genotypů kulturních druhů brambor pomocí čipové elektroforesy
Original language description
V příspěvku byly hodnoceny bílkovinné profily získané pomocí čipové elektroforesy Experion (Bio-Rad) u vybraných genotypů pěti kulturních druhů resp. poddruhů brambor - diploidní S. stenotomum, S. goniocalyx, S. phureja a tetraploidní S. tuberosum subsp.andigena, S. tuberosum subsp. tuberosum (cv. Desireé). Byla získána variabilní spektra ve dvou hlavních oblastech hlízových bílkovin. V oblasti bílkovin patatinového komplexu byly detekovány 2 (S. stenotomum, S. goniocalyx) až 3 (S. phureja, oba poddruhy S. tuberosum) bílkovinné pruhy v intervalu 43,4 - 57,6 kDa, což je pravděpodobně způsobeno rozdílným stupněm glykosylace polypeptidu patatinu. V oblasti inhibitorů proteas bylo detekováno 3-6 bílkovinných pruhů v intervalu 9,1-35,0 kDa. Relativní abundance bílkovin v oblasti výskytu patatinu se pohybovala v rozpětí 20 % (S. tuberosum) - 40 % (S. tuberosum subsp. andigena, S. stenotomum) a abundance majoritních bílkovinných pruhů představovala v oblasti inhibitorů proteas rozpětí 43 % (
Czech name
Studium proteinových profilů hlíz vybraných genotypů kulturních druhů brambor pomocí čipové elektroforesy
Czech description
V příspěvku byly hodnoceny bílkovinné profily získané pomocí čipové elektroforesy Experion (Bio-Rad) u vybraných genotypů pěti kulturních druhů resp. poddruhů brambor - diploidní S. stenotomum, S. goniocalyx, S. phureja a tetraploidní S. tuberosum subsp.andigena, S. tuberosum subsp. tuberosum (cv. Desireé). Byla získána variabilní spektra ve dvou hlavních oblastech hlízových bílkovin. V oblasti bílkovin patatinového komplexu byly detekovány 2 (S. stenotomum, S. goniocalyx) až 3 (S. phureja, oba poddruhy S. tuberosum) bílkovinné pruhy v intervalu 43,4 - 57,6 kDa, což je pravděpodobně způsobeno rozdílným stupněm glykosylace polypeptidu patatinu. V oblasti inhibitorů proteas bylo detekováno 3-6 bílkovinných pruhů v intervalu 9,1-35,0 kDa. Relativní abundance bílkovin v oblasti výskytu patatinu se pohybovala v rozpětí 20 % (S. tuberosum) - 40 % (S. tuberosum subsp. andigena, S. stenotomum) a abundance majoritních bílkovinných pruhů představovala v oblasti inhibitorů proteas rozpětí 43 % (
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GE - Plant cultivation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI91A069" target="_blank" >QI91A069: Evaluation of wild potato tuber proteins potential for utilization in potato (Solanum tuberosum L.) breeding and biotechnological applications</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda : časopis pro rostlinnou produkci
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
59
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
145-148
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—