All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Protein isolation from seeds of selected legume species

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F11%3A43882021" target="_blank" >RIV/60076658:12220/11:43882021 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Izolace bílkovin ze semen vybraných druhů luskovin

  • Original language description

    V příspěvku je hodnocen účinek izolačního postupu bílkovin (pomocí isoelektrického srážení) z mouk semen Pisum sativum ssp. sativum (cv. Tudor), Faba vulgaris (cv. Borek) a Lupinus angustifolius (cv. Probor). Byly studovány dvě varianty přípravy mouky zesemen - mouka z celých suchých semen a mouka z děloh semen po jejich předchozím nabobtnání a separaci na dělohy, klíček a osemení. Bylo zjištěno, že u mouky z děloh semen se v důsledku odstranění osemení zvyšuje zastoupení N látek, nejvíce u semen lupiny úzkolisté (relativně +18,7 %). V porovnání s variantou mouky z celých semen byl u mouky z děloh dosažen vyšší podíl N látek převedených do roztoku (efektivnější solubilizace) a v rámci srážecího procesu u této varianty došlo k vyššímu podílu a výtěžkuvysrážených N látek obsažených v mouce. Zpětná rozpustnost vysrážených N látek ve 100 mM fosfátovém pufru (pH 7,2) se v rámci experimentu pohybovala v intervalu 59,9 - 81,6 %.

  • Czech name

    Izolace bílkovin ze semen vybraných druhů luskovin

  • Czech description

    V příspěvku je hodnocen účinek izolačního postupu bílkovin (pomocí isoelektrického srážení) z mouk semen Pisum sativum ssp. sativum (cv. Tudor), Faba vulgaris (cv. Borek) a Lupinus angustifolius (cv. Probor). Byly studovány dvě varianty přípravy mouky zesemen - mouka z celých suchých semen a mouka z děloh semen po jejich předchozím nabobtnání a separaci na dělohy, klíček a osemení. Bylo zjištěno, že u mouky z děloh semen se v důsledku odstranění osemení zvyšuje zastoupení N látek, nejvíce u semen lupiny úzkolisté (relativně +18,7 %). V porovnání s variantou mouky z celých semen byl u mouky z děloh dosažen vyšší podíl N látek převedených do roztoku (efektivnější solubilizace) a v rámci srážecího procesu u této varianty došlo k vyššímu podílu a výtěžkuvysrážených N látek obsažených v mouce. Zpětná rozpustnost vysrážených N látek ve 100 mM fosfátovém pufru (pH 7,2) se v rámci experimentu pohybovala v intervalu 59,9 - 81,6 %.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2011

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Úroda : časopis pro rostlinnou produkci

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    59

  • Issue of the periodical within the volume

    12

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    457-462

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database