Protein isolation from seeds of selected legume species
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F11%3A43882021" target="_blank" >RIV/60076658:12220/11:43882021 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Izolace bílkovin ze semen vybraných druhů luskovin
Original language description
V příspěvku je hodnocen účinek izolačního postupu bílkovin (pomocí isoelektrického srážení) z mouk semen Pisum sativum ssp. sativum (cv. Tudor), Faba vulgaris (cv. Borek) a Lupinus angustifolius (cv. Probor). Byly studovány dvě varianty přípravy mouky zesemen - mouka z celých suchých semen a mouka z děloh semen po jejich předchozím nabobtnání a separaci na dělohy, klíček a osemení. Bylo zjištěno, že u mouky z děloh semen se v důsledku odstranění osemení zvyšuje zastoupení N látek, nejvíce u semen lupiny úzkolisté (relativně +18,7 %). V porovnání s variantou mouky z celých semen byl u mouky z děloh dosažen vyšší podíl N látek převedených do roztoku (efektivnější solubilizace) a v rámci srážecího procesu u této varianty došlo k vyššímu podílu a výtěžkuvysrážených N látek obsažených v mouce. Zpětná rozpustnost vysrážených N látek ve 100 mM fosfátovém pufru (pH 7,2) se v rámci experimentu pohybovala v intervalu 59,9 - 81,6 %.
Czech name
Izolace bílkovin ze semen vybraných druhů luskovin
Czech description
V příspěvku je hodnocen účinek izolačního postupu bílkovin (pomocí isoelektrického srážení) z mouk semen Pisum sativum ssp. sativum (cv. Tudor), Faba vulgaris (cv. Borek) a Lupinus angustifolius (cv. Probor). Byly studovány dvě varianty přípravy mouky zesemen - mouka z celých suchých semen a mouka z děloh semen po jejich předchozím nabobtnání a separaci na dělohy, klíček a osemení. Bylo zjištěno, že u mouky z děloh semen se v důsledku odstranění osemení zvyšuje zastoupení N látek, nejvíce u semen lupiny úzkolisté (relativně +18,7 %). V porovnání s variantou mouky z celých semen byl u mouky z děloh dosažen vyšší podíl N látek převedených do roztoku (efektivnější solubilizace) a v rámci srážecího procesu u této varianty došlo k vyššímu podílu a výtěžkuvysrážených N látek obsažených v mouce. Zpětná rozpustnost vysrážených N látek ve 100 mM fosfátovém pufru (pH 7,2) se v rámci experimentu pohybovala v intervalu 59,9 - 81,6 %.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda : časopis pro rostlinnou produkci
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
59
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
457-462
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—