All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of individuality within a breed on bovine milk fat composition.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F13%3A43885391" target="_blank" >RIV/60076658:12220/13:43885391 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/26722861:_____/13:HA26

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv individuality v rámci plemene na složení mléčného tuku skotu.

  • Original language description

    Mastné kyseliny v mléce jsou důležité z nutričního i technologického hlediska. Zastoupení, příp. vzájemný poměr mezi skupinami nasycených (SFA) a nenasycených (UFA) mastných kyselin určují některé jakostní ukazatele mléka a mléčných výrobků. Cílem prácebylo zjistit zastoupení a variabilitu SFA a UFA u dvou nejčastěji dojených plemen v ČR (české strakaté (C), n = 31; holštýnské (H), n = 32) a posoudit vliv plemene a individuality dojnic na tyto ukazatele. V rámci plemen byla zjištěna rozdílná zastoupeníSFA (C 68,7 %, H 69,2 %) i UFA (C 34,1 %, H 32,8 %). Zatímco vliv plemene byl těsně nad hranicí statistické významnosti (p = 0,0556 SFA; resp. 0,0961 UFA), vliv individuality dojnic byl statisticky vysoce významný (p{0,001). Z výsledků vyplývá, že selekcí vybraných dojnic lze dosáhnout cílených změn ve složení skupin mastných kyselin mléčného tuku.

  • Czech name

    Vliv individuality v rámci plemene na složení mléčného tuku skotu.

  • Czech description

    Mastné kyseliny v mléce jsou důležité z nutričního i technologického hlediska. Zastoupení, příp. vzájemný poměr mezi skupinami nasycených (SFA) a nenasycených (UFA) mastných kyselin určují některé jakostní ukazatele mléka a mléčných výrobků. Cílem prácebylo zjistit zastoupení a variabilitu SFA a UFA u dvou nejčastěji dojených plemen v ČR (české strakaté (C), n = 31; holštýnské (H), n = 32) a posoudit vliv plemene a individuality dojnic na tyto ukazatele. V rámci plemen byla zjištěna rozdílná zastoupeníSFA (C 68,7 %, H 69,2 %) i UFA (C 34,1 %, H 32,8 %). Zatímco vliv plemene byl těsně nad hranicí statistické významnosti (p = 0,0556 SFA; resp. 0,0961 UFA), vliv individuality dojnic byl statisticky vysoce významný (p{0,001). Z výsledků vyplývá, že selekcí vybraných dojnic lze dosáhnout cílených změn ve složení skupin mastných kyselin mléčného tuku.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QH81210" target="_blank" >QH81210: The analyse of possibilities for increase of the level of health beneficial fatty acids in raw milk by targeted farm procedures</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlékařské listy - zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    141

  • Issue of the periodical within the volume

    141

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    "'XXV'"-"'XXXVIII'"

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database