All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Evaluation of changes in the content of adverse saturated fatty acids in cow milk with a view to optimising the composition of milk fat

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F08%3A00009637" target="_blank" >RIV/60076658:12220/08:00009637 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Evaluation of changes in the content of adverse saturated fatty acids in cow milk with a view to optimising the composition of milk fat

  • Original language description

    Saturated fatty acids, mainly nutritionally adverse lauric, myristic and palmitic acids, were determined in the milk fat of Czech Pied (syn. Czech Fleckvieh) cattle (n = 20 and 19) and Holstein cattle (n = 14 and 17) dairy cows bred under standard milk farm conditions during summer and winter feeding periods. The selected cows of both breeds were housed together and were received the same feeds. Grass silage and maize silage were the main feeds in July 2004 and in February 2005, respectively. Lauric, myristic and palmitic acids were the prevailing fatty acids in the milk fat with their joint proportion between 47 % and 50.87 % of total fatty acids, depending on diet and breed. While changes in the diets significantly affected the proportion of these three acids in both breeds (P < 0.01 and P < 0.05, respectively), the effect of breed was insignificant. Therefore, a considerable decrease in proportion of the adverse fatty acids in milk fat cannot be achieved by the usual changes in feed

  • Czech name

    Zdravotně negativně působící nasycené mastné kyseliny a hodnocení jejich změn v mléce z hlediska optimalizace složení mléčného tuku

  • Czech description

    Nasycené mastné kyseliny mléčného tuku se zaměřením na zdravotně negativně působící kyseliny (laurová, myristová a palmitová) byly sledovány ve dvou obdobích v běžných provozních podmínkách produkce syrového mléka u dojnic plemen české strakaté (n = 20,19) a holštýnské (n = 14, 17). Vybrané skupiny dojnic obou plemen byly společně ustájeny a krmeny stejnou krmnou dávkou. V červenci 2004 převažovala v krmné dávce travní siláž, v únoru 2005 kukuřičná siláž. Kyseliny laurová, myristová a palmitová byly obsahově nejvíce zastoupenými nasycenými mastnými kyselinami mléčného tuku a součet jejich obsahů tvořil v průměru 47 % až 50,87 % všech mastných kyselin v závislosti na krmné dávce a plemeni. Zatímco změny v celkovém obsahu zdravotně negativně působícíchnasycených mastných kyselin byly v důsledku změny krmné dávky dojnic u obou plemen statisticky průkazné (P < 0,01; resp. 0,05), vliv plemene na celkový obsah těchto kyselin nebyl v obou sledováních potvrzen. Výrazné redukce součtu obsahu

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    MILCHWISSENSCHAFT

  • ISSN

    0026-3788

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    63

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    DE - GERMANY

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

    000252871700010

  • EID of the result in the Scopus database