All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

MILK AS A SOURCE OF IODINE IN HUMAN NUTRITION

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F14%3A43887650" target="_blank" >RIV/60076658:12220/14:43887650 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    MLÉKO JAKO ZDROJ JÓDU V LIDSKÉ VÝŽIVĚ

  • Original language description

    Práce se zabývá významem mléka jako přirozeného zdroje jódu ve výživě lidí. Cílem bylo zjistit spotřebu mléka a mléčných výrobků a příjem jódu mlékem u studentů Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Do pokusu bylo zařazeno celkem 60 studentů. Empirická data byla získána v rámci řešení grantového projektu GAJU 011/2013/Z a NAZV QH 81105. Údaje o spotřebě mléka a mléčných výrobků byly získány pomocí dotazníků. Průměrná denní spotřeba mléka byla u mužů 118,1 ml, u žen 132,6 ml. Spotřeba jogurtů bylau mužů 51,6 g za den, u žen 62,8 g za den a spotřeba sýrů: muži 37,6 g za den, ženy 37,8 g za den. Při této průměrné spotřebě mléka a mléčných výrobků přijali muži průměrně 73,2 ?g a ženy 87,1 ?g jódu. Uvedené výsledky naznačují, že množství zkonzumovaného mléka a mléčných výrobků bylo v porovnání s celorepublikovým průměrem za rok 2011 (57,7 l) nižší, nicméně dostačující k pokrytí podstatné části denní potřeby jódu.

  • Czech name

    MLÉKO JAKO ZDROJ JÓDU V LIDSKÉ VÝŽIVĚ

  • Czech description

    Práce se zabývá významem mléka jako přirozeného zdroje jódu ve výživě lidí. Cílem bylo zjistit spotřebu mléka a mléčných výrobků a příjem jódu mlékem u studentů Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Do pokusu bylo zařazeno celkem 60 studentů. Empirická data byla získána v rámci řešení grantového projektu GAJU 011/2013/Z a NAZV QH 81105. Údaje o spotřebě mléka a mléčných výrobků byly získány pomocí dotazníků. Průměrná denní spotřeba mléka byla u mužů 118,1 ml, u žen 132,6 ml. Spotřeba jogurtů bylau mužů 51,6 g za den, u žen 62,8 g za den a spotřeba sýrů: muži 37,6 g za den, ženy 37,8 g za den. Při této průměrné spotřebě mléka a mléčných výrobků přijali muži průměrně 73,2 ?g a ženy 87,1 ?g jódu. Uvedené výsledky naznačují, že množství zkonzumovaného mléka a mléčných výrobků bylo v porovnání s celorepublikovým průměrem za rok 2011 (57,7 l) nižší, nicméně dostačující k pokrytí podstatné části denní potřeby jódu.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QH81105" target="_blank" >QH81105: Patophysiological Effects Owing to Alimentary Iodine Excess in Cattle and Sheep.</a><br>

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2014

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlékařské listy - zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    147

  • Issue of the periodical within the volume

    12

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    "XX"-"XXIII"

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database