MILK AS A SOURCE OF IODINE IN HUMAN NUTRITION
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F14%3A43887650" target="_blank" >RIV/60076658:12220/14:43887650 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
MLÉKO JAKO ZDROJ JÓDU V LIDSKÉ VÝŽIVĚ
Original language description
Práce se zabývá významem mléka jako přirozeného zdroje jódu ve výživě lidí. Cílem bylo zjistit spotřebu mléka a mléčných výrobků a příjem jódu mlékem u studentů Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Do pokusu bylo zařazeno celkem 60 studentů. Empirická data byla získána v rámci řešení grantového projektu GAJU 011/2013/Z a NAZV QH 81105. Údaje o spotřebě mléka a mléčných výrobků byly získány pomocí dotazníků. Průměrná denní spotřeba mléka byla u mužů 118,1 ml, u žen 132,6 ml. Spotřeba jogurtů bylau mužů 51,6 g za den, u žen 62,8 g za den a spotřeba sýrů: muži 37,6 g za den, ženy 37,8 g za den. Při této průměrné spotřebě mléka a mléčných výrobků přijali muži průměrně 73,2 ?g a ženy 87,1 ?g jódu. Uvedené výsledky naznačují, že množství zkonzumovaného mléka a mléčných výrobků bylo v porovnání s celorepublikovým průměrem za rok 2011 (57,7 l) nižší, nicméně dostačující k pokrytí podstatné části denní potřeby jódu.
Czech name
MLÉKO JAKO ZDROJ JÓDU V LIDSKÉ VÝŽIVĚ
Czech description
Práce se zabývá významem mléka jako přirozeného zdroje jódu ve výživě lidí. Cílem bylo zjistit spotřebu mléka a mléčných výrobků a příjem jódu mlékem u studentů Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Do pokusu bylo zařazeno celkem 60 studentů. Empirická data byla získána v rámci řešení grantového projektu GAJU 011/2013/Z a NAZV QH 81105. Údaje o spotřebě mléka a mléčných výrobků byly získány pomocí dotazníků. Průměrná denní spotřeba mléka byla u mužů 118,1 ml, u žen 132,6 ml. Spotřeba jogurtů bylau mužů 51,6 g za den, u žen 62,8 g za den a spotřeba sýrů: muži 37,6 g za den, ženy 37,8 g za den. Při této průměrné spotřebě mléka a mléčných výrobků přijali muži průměrně 73,2 ?g a ženy 87,1 ?g jódu. Uvedené výsledky naznačují, že množství zkonzumovaného mléka a mléčných výrobků bylo v porovnání s celorepublikovým průměrem za rok 2011 (57,7 l) nižší, nicméně dostačující k pokrytí podstatné části denní potřeby jódu.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QH81105" target="_blank" >QH81105: Patophysiological Effects Owing to Alimentary Iodine Excess in Cattle and Sheep.</a><br>
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
147
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
"XX"-"XXIII"
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—