The current content of iodine in milk and its importance in human nutrition
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F15%3A43890050" target="_blank" >RIV/60076658:12220/15:43890050 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Aktuální obsah jódu v mléce a jeho význam v lidské výživě
Original language description
Práce se zabývá významem mléka jako významného zdroje jódu v lidské výživě. Experimentu se účastnilo celkem 60 lidí, převážně studentů Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Empirická data byla získána v rámci grantového projektu GAJU 011/2013 / Z,a GAJU 152/2014/Z. Údaje o spotřebě mléka a mléčných výrobků byly získány formou dotazníku. Práce obsahuje také údaje o obsahu jódu v moči výše uvedených respondentů. Obsah jodu ve vzorcích byl stanoven spektrofotometricky po alkalickém spalování vzorkupodle Sandell - Kolthoffa. Cílem studie bylo zjistit průměrnou spotřebu především mléka, jako hlavního přirozeného zdroje jódu a mléčných výrobků, a posoudit, do jaké míry se mléko podílí na krytí doporučené denní dávky jódu a vyhodnotit celkový příjemjódu u studentů na základě jodurie.
Czech name
Aktuální obsah jódu v mléce a jeho význam v lidské výživě
Czech description
Práce se zabývá významem mléka jako významného zdroje jódu v lidské výživě. Experimentu se účastnilo celkem 60 lidí, převážně studentů Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Empirická data byla získána v rámci grantového projektu GAJU 011/2013 / Z,a GAJU 152/2014/Z. Údaje o spotřebě mléka a mléčných výrobků byly získány formou dotazníku. Práce obsahuje také údaje o obsahu jódu v moči výše uvedených respondentů. Obsah jodu ve vzorcích byl stanoven spektrofotometricky po alkalickém spalování vzorkupodle Sandell - Kolthoffa. Cílem studie bylo zjistit průměrnou spotřebu především mléka, jako hlavního přirozeného zdroje jódu a mléčných výrobků, a posoudit, do jaké míry se mléko podílí na krytí doporučené denní dávky jódu a vyhodnotit celkový příjemjódu u studentů na základě jodurie.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník z XLI. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-220-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
225-233
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Mendelova univerzita, Brno
Event date
Mar 4, 2015
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—