Comparison of butter composition from various commercial sources
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F17%3A43895955" target="_blank" >RIV/60076658:12220/17:43895955 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/26722861:_____/17:N0000004
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Srovnání složení másla z různých komerčních zdrojů
Original language description
Bylo analyzováno 10 vzorků másla z komerční sítě. Jeden vzorek byl z ekologického chovu, 2 vzorky byly z experimentální lokality, z toho jeden s lepší roztíratelností (dosaženo technologií zpracování). Vzorky másla byly použity pro stanovení mastných kyselin (MK) přímou (referenční) metodou plynové chromatografie. Analyzované hodnoty byly: nasycené MK od 65,66 do 68,80 %; nenasycené MK od 28,19 do 31,29 %; mononenasycené MK od 22,96 do 24,85 %; polynenasycené MK od 2,39 do 3,37 %. Variační rozpětí pro vybrané MK byla: C16:0 od 29,83 do 33,29; C14:0 od 10,88 do 11,95; C18:1cis-9 od 19,60 do 21,13 %. Konjugovaná kyselina linolová se pohybovala od 0,37 do 0,9 %. S ohledem na dieteticko-nutriční hlediska byly nejvýhodnější vzorky másla z projektové experimentální lokality, včetně másla s lepší roztíratelností, a máslo z ekologického chovu dojnic.
Czech name
Srovnání složení másla z různých komerčních zdrojů
Czech description
Bylo analyzováno 10 vzorků másla z komerční sítě. Jeden vzorek byl z ekologického chovu, 2 vzorky byly z experimentální lokality, z toho jeden s lepší roztíratelností (dosaženo technologií zpracování). Vzorky másla byly použity pro stanovení mastných kyselin (MK) přímou (referenční) metodou plynové chromatografie. Analyzované hodnoty byly: nasycené MK od 65,66 do 68,80 %; nenasycené MK od 28,19 do 31,29 %; mononenasycené MK od 22,96 do 24,85 %; polynenasycené MK od 2,39 do 3,37 %. Variační rozpětí pro vybrané MK byla: C16:0 od 29,83 do 33,29; C14:0 od 10,88 do 11,95; C18:1cis-9 od 19,60 do 21,13 %. Konjugovaná kyselina linolová se pohybovala od 0,37 do 0,9 %. S ohledem na dieteticko-nutriční hlediska byly nejvýhodnější vzorky másla z projektové experimentální lokality, včetně másla s lepší roztíratelností, a máslo z ekologického chovu dojnic.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510336" target="_blank" >QJ1510336: Research and support of production of nutritionally and beneficial milk products for consumers using targeted selection and modification of milk fat composition</a><br>
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
28
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
1-6
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—