Production of hemp isolates by isoelectric precipitation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F17%3A43896843" target="_blank" >RIV/60076658:12220/17:43896843 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Produkce izolátu konopných bílkovin pomocí izoelektrického srážení
Original language description
Studie byla zaměřena na možnosti produkce proteinových izolátů z konopí setého (Cannabis sativa L.) pomocí metody izoelektrického srážení. Jako výchozí materiál byla zvolena mouka získaná z konopných výlisků jednodomých odrůd USO 31 a Fedora 17. Po extrakci proteinů byl stanoven obsah dusíkatých látek, který byla nejvyšší při extrakci o hodnotě pH 11, a to u obou odrůd. Pomocí SDS-PAGE analýzy byla detekována poteinová spektra, kde především v zásaditém prostředí převažovala frakce, u které předpokládáme příslušnost k majoritnímu proteinu edestinu. Z výsledků studie vyplývá, že nejvyšší obsah proteinů obsahoval izolát odrůdy Fedora 17, který byl získán extrakcí při hodnotě pH 11 a následně isoelektricky srážen na hodnotu pH 6. Obsah dusíkatých látek u takto získaného izolátu činil 92,9 %.
Czech name
Produkce izolátu konopných bílkovin pomocí izoelektrického srážení
Czech description
Studie byla zaměřena na možnosti produkce proteinových izolátů z konopí setého (Cannabis sativa L.) pomocí metody izoelektrického srážení. Jako výchozí materiál byla zvolena mouka získaná z konopných výlisků jednodomých odrůd USO 31 a Fedora 17. Po extrakci proteinů byl stanoven obsah dusíkatých látek, který byla nejvyšší při extrakci o hodnotě pH 11, a to u obou odrůd. Pomocí SDS-PAGE analýzy byla detekována poteinová spektra, kde především v zásaditém prostředí převažovala frakce, u které předpokládáme příslušnost k majoritnímu proteinu edestinu. Z výsledků studie vyplývá, že nejvyšší obsah proteinů obsahoval izolát odrůdy Fedora 17, který byl získán extrakcí při hodnotě pH 11 a následně isoelektricky srážen na hodnotu pH 6. Obsah dusíkatých látek u takto získaného izolátu činil 92,9 %.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
65
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
551-554
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—