Evaluation of anioxidantive activity of the hydrolysates derived from selected plant proteins
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F17%3A43896847" target="_blank" >RIV/60076658:12220/17:43896847 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení antioxidační aktivity hydrolyzátů vybrané skupiny rostlinných proteinů
Original language description
Práce se zabývala produkcí peptidových štěpů s antioxidační aktivitou prostřednictví štěpení vybrané skupiny rostlinných poteinů pomocí dvou typů proteas (Neutrasa a multienzymový přípravek Pancreolan Forte). Jako úspěšnější z hlediska kvality štěpícího procesu a produkce peptidů bylo vyhodnoceno použití multienzymového systému, kdy u dvou rostlinných proteinů (tepelně koagulovaný bramborový protein a hrachový protein) bylo s použitím přípravku Pankreolan Forte dosaženo vysoké úrovně produkce peptidových štěpů (SDS-PAGE analýza) a hodnota antioxidační aktivity těchto štěpů bya shodně 86 mg ekvivalent kys. askorbové /g sušiny. Mírně nižší hodnota antioxidační aktivity (74 mg kys. askorbové /g sušiny) byla zaznamenána při štěpení konopného proteinu přípravkem Pankreolan Forte. Štěpný proces nebyl úspěšný u bramborového proteinu po lidskou výživů, kde silně zastoupená frakce inhibitorů proteas zřejmě zablokovala aktivitu použitých proteas.
Czech name
Hodnocení antioxidační aktivity hydrolyzátů vybrané skupiny rostlinných proteinů
Czech description
Práce se zabývala produkcí peptidových štěpů s antioxidační aktivitou prostřednictví štěpení vybrané skupiny rostlinných poteinů pomocí dvou typů proteas (Neutrasa a multienzymový přípravek Pancreolan Forte). Jako úspěšnější z hlediska kvality štěpícího procesu a produkce peptidů bylo vyhodnoceno použití multienzymového systému, kdy u dvou rostlinných proteinů (tepelně koagulovaný bramborový protein a hrachový protein) bylo s použitím přípravku Pankreolan Forte dosaženo vysoké úrovně produkce peptidových štěpů (SDS-PAGE analýza) a hodnota antioxidační aktivity těchto štěpů bya shodně 86 mg ekvivalent kys. askorbové /g sušiny. Mírně nižší hodnota antioxidační aktivity (74 mg kys. askorbové /g sušiny) byla zaznamenána při štěpení konopného proteinu přípravkem Pankreolan Forte. Štěpný proces nebyl úspěšný u bramborového proteinu po lidskou výživů, kde silně zastoupená frakce inhibitorů proteas zřejmě zablokovala aktivitu použitých proteas.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: The study of traditional and new crops as sources antioxidants and other healthful nutrients and their use in food production.</a><br>
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
65
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
527-530
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—