All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Antioxidant activity of potato tubers (Solanum tuberosum) and hydrolysates of potato proteins

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F17%3A43898625" target="_blank" >RIV/60076658:12220/17:43898625 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Antioxidační aktivita hlíz bramboru (Solanum tuberosum) a hydrolyzát bramborových bílkovin

  • Original language description

    Kapitola se zabývala hodnocením vztahu mezi antioxidační aktivitou a obsahem bílkovin, N látek a celkových polyfenolů u slupek brambor a celkových hlíz. Použity byly hlízy pěti kvalitativně odlišných odrůd brambor (Adéla, Laura, Valfi, Ornella, Eurostarch). V průměru hodnocených odrůd byl stanoven vyšší obsah bílkovin, dusíkatých látek a celkových polyfenolů u analyzovaných slupek. U tohoto materiálu byl obsah bílkovin 15,37 % sušiny proti 8,73 % v sušině hlíz a obsah celkových polyfenolů 9,12 g EGK.kg-1 proti 2,63 g EGK.kg-1 v sušině hlíz. Antioxidační aktivita byla rovněž vyšší u slupek - v průměru odrůd 2,63 mg EAK.g-1 proti 0,96 mg EAK.g-1 v případě hlíz. Byly zjištěny pozitivní korelační vztahy mezi antioxidační aktivitou a obsahem bílkovin (0,762; P˂0,001), obsahem N látek (0,812; P˂0,001) a obsahem celkových polyfenolů(0,812; P˂0,001). Druhá část kapitoly řešila potenciál hlízových bílkovin v produkci bílkovinných hydrolyzátů s antioxidační aktivitou. Bílkovinný koncentrát vzniklý tepelnou koagulací byl úspěšně hydrolyzován s využitím obou enzymových systémů - neutrální proteasy (Neutrasa) a multienzymového komplexu Pancreolan Forte. Při použití multienzymového komplexu byl získán bílkovinný hydrolyzát s významnou antioxidační aktivitou (86 mg EAK.g-1 sušiny bílkovinného koncentrátu).

  • Czech name

    Antioxidační aktivita hlíz bramboru (Solanum tuberosum) a hydrolyzát bramborových bílkovin

  • Czech description

    Kapitola se zabývala hodnocením vztahu mezi antioxidační aktivitou a obsahem bílkovin, N látek a celkových polyfenolů u slupek brambor a celkových hlíz. Použity byly hlízy pěti kvalitativně odlišných odrůd brambor (Adéla, Laura, Valfi, Ornella, Eurostarch). V průměru hodnocených odrůd byl stanoven vyšší obsah bílkovin, dusíkatých látek a celkových polyfenolů u analyzovaných slupek. U tohoto materiálu byl obsah bílkovin 15,37 % sušiny proti 8,73 % v sušině hlíz a obsah celkových polyfenolů 9,12 g EGK.kg-1 proti 2,63 g EGK.kg-1 v sušině hlíz. Antioxidační aktivita byla rovněž vyšší u slupek - v průměru odrůd 2,63 mg EAK.g-1 proti 0,96 mg EAK.g-1 v případě hlíz. Byly zjištěny pozitivní korelační vztahy mezi antioxidační aktivitou a obsahem bílkovin (0,762; P˂0,001), obsahem N látek (0,812; P˂0,001) a obsahem celkových polyfenolů(0,812; P˂0,001). Druhá část kapitoly řešila potenciál hlízových bílkovin v produkci bílkovinných hydrolyzátů s antioxidační aktivitou. Bílkovinný koncentrát vzniklý tepelnou koagulací byl úspěšně hydrolyzován s využitím obou enzymových systémů - neutrální proteasy (Neutrasa) a multienzymového komplexu Pancreolan Forte. Při použití multienzymového komplexu byl získán bílkovinný hydrolyzát s významnou antioxidační aktivitou (86 mg EAK.g-1 sušiny bílkovinného koncentrátu).

Classification

  • Type

    C - Chapter in a specialist book

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40101 - Agriculture

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: The study of traditional and new crops as sources antioxidants and other healthful nutrients and their use in food production.</a><br>

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Book/collection name

    Dietární antioxidanty v praxi

  • ISBN

    978-80-7394-681-4

  • Number of pages of the result

    20

  • Pages from-to

    157-176

  • Number of pages of the book

    198

  • Publisher name

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

  • Place of publication

    České Budějovice

  • UT code for WoS chapter