Antioxidant activity of potato tubers (Solanum tuberosum) and hydrolysates of potato proteins
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F17%3A43898625" target="_blank" >RIV/60076658:12220/17:43898625 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Antioxidační aktivita hlíz bramboru (Solanum tuberosum) a hydrolyzát bramborových bílkovin
Original language description
Kapitola se zabývala hodnocením vztahu mezi antioxidační aktivitou a obsahem bílkovin, N látek a celkových polyfenolů u slupek brambor a celkových hlíz. Použity byly hlízy pěti kvalitativně odlišných odrůd brambor (Adéla, Laura, Valfi, Ornella, Eurostarch). V průměru hodnocených odrůd byl stanoven vyšší obsah bílkovin, dusíkatých látek a celkových polyfenolů u analyzovaných slupek. U tohoto materiálu byl obsah bílkovin 15,37 % sušiny proti 8,73 % v sušině hlíz a obsah celkových polyfenolů 9,12 g EGK.kg-1 proti 2,63 g EGK.kg-1 v sušině hlíz. Antioxidační aktivita byla rovněž vyšší u slupek - v průměru odrůd 2,63 mg EAK.g-1 proti 0,96 mg EAK.g-1 v případě hlíz. Byly zjištěny pozitivní korelační vztahy mezi antioxidační aktivitou a obsahem bílkovin (0,762; P˂0,001), obsahem N látek (0,812; P˂0,001) a obsahem celkových polyfenolů(0,812; P˂0,001). Druhá část kapitoly řešila potenciál hlízových bílkovin v produkci bílkovinných hydrolyzátů s antioxidační aktivitou. Bílkovinný koncentrát vzniklý tepelnou koagulací byl úspěšně hydrolyzován s využitím obou enzymových systémů - neutrální proteasy (Neutrasa) a multienzymového komplexu Pancreolan Forte. Při použití multienzymového komplexu byl získán bílkovinný hydrolyzát s významnou antioxidační aktivitou (86 mg EAK.g-1 sušiny bílkovinného koncentrátu).
Czech name
Antioxidační aktivita hlíz bramboru (Solanum tuberosum) a hydrolyzát bramborových bílkovin
Czech description
Kapitola se zabývala hodnocením vztahu mezi antioxidační aktivitou a obsahem bílkovin, N látek a celkových polyfenolů u slupek brambor a celkových hlíz. Použity byly hlízy pěti kvalitativně odlišných odrůd brambor (Adéla, Laura, Valfi, Ornella, Eurostarch). V průměru hodnocených odrůd byl stanoven vyšší obsah bílkovin, dusíkatých látek a celkových polyfenolů u analyzovaných slupek. U tohoto materiálu byl obsah bílkovin 15,37 % sušiny proti 8,73 % v sušině hlíz a obsah celkových polyfenolů 9,12 g EGK.kg-1 proti 2,63 g EGK.kg-1 v sušině hlíz. Antioxidační aktivita byla rovněž vyšší u slupek - v průměru odrůd 2,63 mg EAK.g-1 proti 0,96 mg EAK.g-1 v případě hlíz. Byly zjištěny pozitivní korelační vztahy mezi antioxidační aktivitou a obsahem bílkovin (0,762; P˂0,001), obsahem N látek (0,812; P˂0,001) a obsahem celkových polyfenolů(0,812; P˂0,001). Druhá část kapitoly řešila potenciál hlízových bílkovin v produkci bílkovinných hydrolyzátů s antioxidační aktivitou. Bílkovinný koncentrát vzniklý tepelnou koagulací byl úspěšně hydrolyzován s využitím obou enzymových systémů - neutrální proteasy (Neutrasa) a multienzymového komplexu Pancreolan Forte. Při použití multienzymového komplexu byl získán bílkovinný hydrolyzát s významnou antioxidační aktivitou (86 mg EAK.g-1 sušiny bílkovinného koncentrátu).
Classification
Type
C - Chapter in a specialist book
CEP classification
—
OECD FORD branch
40101 - Agriculture
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: The study of traditional and new crops as sources antioxidants and other healthful nutrients and their use in food production.</a><br>
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Book/collection name
Dietární antioxidanty v praxi
ISBN
978-80-7394-681-4
Number of pages of the result
20
Pages from-to
157-176
Number of pages of the book
198
Publisher name
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Place of publication
České Budějovice
UT code for WoS chapter
—