Antioxidant activity of potato flour in relation to protein, fibre and total polyphenol content
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F17%3A43896875" target="_blank" >RIV/60076658:12220/17:43896875 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Antioxidačí aktivita bramborové mouky ve vztahu k obsahu bílkovin, vlákniny a celkových polyfenolů
Original language description
Příspěvek se zabývá hodnocením vztahu mezi antioxidační aktivitou a obsahem bílkovin, vlákniny a celkových polyfenolů u dvou typů bramborových mouk (z hlíz a ze slupek) připravených z hlíz tří kvantitativně odlišných odrůd brabor (Adéla, valfi, Ornella). Oba faktory - odrůda a typ mouky - měly statisticky průkazný vliv na obsah hodnocených látek a antioxidační aktivitu, ale vliv typu mouky byl větší. Mouka připravená z bramborových slupek měla v průměru hodnocených odrůd oproti mouce z celých hlíz hodnoty všech parametrů vyšší - u obsahu bílkovin 15,55 % proti 8,80 %, u obsahu vlákniny 15,40 % oproti 8,40 %, u obsahu celkových polyfenolů 9,72 g/kg proti 3,19 g/kg a také antioxidační aktivita byla vyšší 2,63 mg EAK/g proin 0,96 mg EAK/g. Byly zjištěny pozitivní korelační vztahy mezi antioxidační aktivitou a obsahem bílkovin (0,721; PLESS-THAN OR EQUAL TO0,01), obsahem vlákniny (0,736**; PLESS-THAN OR EQUAL TO0,01) a obsahem celkových polyfenolů (0,778**; PLESS-THAN OR EQUAL TO0,01)
Czech name
Antioxidačí aktivita bramborové mouky ve vztahu k obsahu bílkovin, vlákniny a celkových polyfenolů
Czech description
Příspěvek se zabývá hodnocením vztahu mezi antioxidační aktivitou a obsahem bílkovin, vlákniny a celkových polyfenolů u dvou typů bramborových mouk (z hlíz a ze slupek) připravených z hlíz tří kvantitativně odlišných odrůd brabor (Adéla, valfi, Ornella). Oba faktory - odrůda a typ mouky - měly statisticky průkazný vliv na obsah hodnocených látek a antioxidační aktivitu, ale vliv typu mouky byl větší. Mouka připravená z bramborových slupek měla v průměru hodnocených odrůd oproti mouce z celých hlíz hodnoty všech parametrů vyšší - u obsahu bílkovin 15,55 % proti 8,80 %, u obsahu vlákniny 15,40 % oproti 8,40 %, u obsahu celkových polyfenolů 9,72 g/kg proti 3,19 g/kg a také antioxidační aktivita byla vyšší 2,63 mg EAK/g proin 0,96 mg EAK/g. Byly zjištěny pozitivní korelační vztahy mezi antioxidační aktivitou a obsahem bílkovin (0,721; PLESS-THAN OR EQUAL TO0,01), obsahem vlákniny (0,736**; PLESS-THAN OR EQUAL TO0,01) a obsahem celkových polyfenolů (0,778**; PLESS-THAN OR EQUAL TO0,01)
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: The study of traditional and new crops as sources antioxidants and other healthful nutrients and their use in food production.</a><br>
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
65
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
167-174
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—