All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Antioxidant activity of potato flour in relation to protein, fibre and total polyphenol content

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F17%3A43896875" target="_blank" >RIV/60076658:12220/17:43896875 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Antioxidačí aktivita bramborové mouky ve vztahu k obsahu bílkovin, vlákniny a celkových polyfenolů

  • Original language description

    Příspěvek se zabývá hodnocením vztahu mezi antioxidační aktivitou a obsahem bílkovin, vlákniny a celkových polyfenolů u dvou typů bramborových mouk (z hlíz a ze slupek) připravených z hlíz tří kvantitativně odlišných odrůd brabor (Adéla, valfi, Ornella). Oba faktory - odrůda a typ mouky - měly statisticky průkazný vliv na obsah hodnocených látek a antioxidační aktivitu, ale vliv typu mouky byl větší. Mouka připravená z bramborových slupek měla v průměru hodnocených odrůd oproti mouce z celých hlíz hodnoty všech parametrů vyšší - u obsahu bílkovin 15,55 % proti 8,80 %, u obsahu vlákniny 15,40 % oproti 8,40 %, u obsahu celkových polyfenolů 9,72 g/kg proti 3,19 g/kg a také antioxidační aktivita byla vyšší 2,63 mg EAK/g proin 0,96 mg EAK/g. Byly zjištěny pozitivní korelační vztahy mezi antioxidační aktivitou a obsahem bílkovin (0,721; PLESS-THAN OR EQUAL TO0,01), obsahem vlákniny (0,736**; PLESS-THAN OR EQUAL TO0,01) a obsahem celkových polyfenolů (0,778**; PLESS-THAN OR EQUAL TO0,01)

  • Czech name

    Antioxidačí aktivita bramborové mouky ve vztahu k obsahu bílkovin, vlákniny a celkových polyfenolů

  • Czech description

    Příspěvek se zabývá hodnocením vztahu mezi antioxidační aktivitou a obsahem bílkovin, vlákniny a celkových polyfenolů u dvou typů bramborových mouk (z hlíz a ze slupek) připravených z hlíz tří kvantitativně odlišných odrůd brabor (Adéla, valfi, Ornella). Oba faktory - odrůda a typ mouky - měly statisticky průkazný vliv na obsah hodnocených látek a antioxidační aktivitu, ale vliv typu mouky byl větší. Mouka připravená z bramborových slupek měla v průměru hodnocených odrůd oproti mouce z celých hlíz hodnoty všech parametrů vyšší - u obsahu bílkovin 15,55 % proti 8,80 %, u obsahu vlákniny 15,40 % oproti 8,40 %, u obsahu celkových polyfenolů 9,72 g/kg proti 3,19 g/kg a také antioxidační aktivita byla vyšší 2,63 mg EAK/g proin 0,96 mg EAK/g. Byly zjištěny pozitivní korelační vztahy mezi antioxidační aktivitou a obsahem bílkovin (0,721; PLESS-THAN OR EQUAL TO0,01), obsahem vlákniny (0,736**; PLESS-THAN OR EQUAL TO0,01) a obsahem celkových polyfenolů (0,778**; PLESS-THAN OR EQUAL TO0,01)

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: The study of traditional and new crops as sources antioxidants and other healthful nutrients and their use in food production.</a><br>

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    65

  • Issue of the periodical within the volume

    12

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    167-174

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database