Antioxidant potential of meals prepared from cakes of chosen oilseed species
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F19%3A43899547" target="_blank" >RIV/60076658:12220/19:43899547 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://digi.profipress.cz/katalog/detail/uroda" target="_blank" >https://digi.profipress.cz/katalog/detail/uroda</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Antioxidační potenciál mouk připravených z výlisků vybrané skupiny olejnin
Original language description
Výliskové mouky čtyř druhů olejnin (len setý, konopí seté, tykev olejná, ostropestřec mariánský) byly analyzovány z hlediska obsahu polyfenolových látek a antioxidační aktivity. Hodnoceny byly rozemleté výlisky a mouky rozdělené proséváním do velikostních frakcí nad a pod 250 μm. Nejnižší úroveň obsahu polyfenolů i hodnoty antioxidační aktivity byla stanovena ve výliscích tykve olejné, kde také nebyl zjištěn průkazný rozdíl v uvedených charakteristikách v rámci přípravy mouk. U ostatních hodnocených druhů měla velikostní frakce mouky nad 250 μm nejvyšší hodnotu obsahu polyfenolů a antioxidační aktivity. Nejvyšší obsah polyfenolových látek a antioxidační aktivita byla stanovena u všech třech variant přípravy mouky z výlisků ostropestřce mariánského. Velmi vysoké hodnoty obsahu polyfenolů a antioxidační aktivity byly u tohoto druhu zaznamenány zejména u frakce nad 250 μm - obsah polyfenolových látek byl na úrovni 42,18 mg ekvivalent gallové kyseliny/g sušiny a hodnota antioxidační aktivity (ABTS analýza) byla 111 mg ekvivalent askorbové kyseliny/ g sušiny.
Czech name
Antioxidační potenciál mouk připravených z výlisků vybrané skupiny olejnin
Czech description
Výliskové mouky čtyř druhů olejnin (len setý, konopí seté, tykev olejná, ostropestřec mariánský) byly analyzovány z hlediska obsahu polyfenolových látek a antioxidační aktivity. Hodnoceny byly rozemleté výlisky a mouky rozdělené proséváním do velikostních frakcí nad a pod 250 μm. Nejnižší úroveň obsahu polyfenolů i hodnoty antioxidační aktivity byla stanovena ve výliscích tykve olejné, kde také nebyl zjištěn průkazný rozdíl v uvedených charakteristikách v rámci přípravy mouk. U ostatních hodnocených druhů měla velikostní frakce mouky nad 250 μm nejvyšší hodnotu obsahu polyfenolů a antioxidační aktivity. Nejvyšší obsah polyfenolových látek a antioxidační aktivita byla stanovena u všech třech variant přípravy mouky z výlisků ostropestřce mariánského. Velmi vysoké hodnoty obsahu polyfenolů a antioxidační aktivity byly u tohoto druhu zaznamenány zejména u frakce nad 250 μm - obsah polyfenolových látek byl na úrovni 42,18 mg ekvivalent gallové kyseliny/g sušiny a hodnota antioxidační aktivity (ABTS analýza) byla 111 mg ekvivalent askorbové kyseliny/ g sušiny.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40101 - Agriculture
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910302" target="_blank" >QK1910302: Processing of waste products obtained during oil extraction from oil crop seeds on new commodities with nutritional and health benefits</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
12
Issue of the periodical within the volume
LXVII
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
"407 "- 412
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—