Comparison of antioxidant activity from selected oilseed cakes
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F20%3A43901254" target="_blank" >RIV/60076658:12220/20:43901254 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vupt.cz/storage/app/media/Avanti/sbornik2020final.pdf" target="_blank" >https://www.vupt.cz/storage/app/media/Avanti/sbornik2020final.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Porovnání antioxidační aktivity u výlisků vybraných olejnin
Original language description
Výlisky, které zůstávají jako vedlejší či odpadní produkt po lisování semen olejnin, jsou nadále hodnotným zdrojem proteinů, vlákniny, barviv, antioxidantů, vitaminů, minerálů, a dalších zdraví prospěšných látek. Nachází uplatnění ve výživě zvířat a také jako vhodný doplněk pro lidskou výživu. V tomto příspěvku byla hodnocena a porovnána antioxidační aktivita a celkový obsah polyfenolů mouk z výlisků semen 10 vybraných olejnin: slunečnice, konopí, ostropestřec, saflor, mák, tykev, vinná réva a rakytník. Byly prokázány rozdíly v hodnotách antioxidační aktivity a obsahu celkových polyfenolů. Nejvyšší antioxidační aktivitu vykazovaly mouky z výlisků semen rakytníku, vinné révy, slunečnice, ostropestřce a řepky.
Czech name
Porovnání antioxidační aktivity u výlisků vybraných olejnin
Czech description
Výlisky, které zůstávají jako vedlejší či odpadní produkt po lisování semen olejnin, jsou nadále hodnotným zdrojem proteinů, vlákniny, barviv, antioxidantů, vitaminů, minerálů, a dalších zdraví prospěšných látek. Nachází uplatnění ve výživě zvířat a také jako vhodný doplněk pro lidskou výživu. V tomto příspěvku byla hodnocena a porovnána antioxidační aktivita a celkový obsah polyfenolů mouk z výlisků semen 10 vybraných olejnin: slunečnice, konopí, ostropestřec, saflor, mák, tykev, vinná réva a rakytník. Byly prokázány rozdíly v hodnotách antioxidační aktivity a obsahu celkových polyfenolů. Nejvyšší antioxidační aktivitu vykazovaly mouky z výlisků semen rakytníku, vinné révy, slunečnice, ostropestřce a řepky.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910302" target="_blank" >QK1910302: Processing of waste products obtained during oil extraction from oil crop seeds on new commodities with nutritional and health benefits</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
68
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
543-546
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—