Influence of natural antioxidants on selected quality indicators of bakery
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F23%3A43907911" target="_blank" >RIV/60076658:12220/23:43907911 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.fzt.jcu.cz/cz/fakulta/aktualne/zprava-z-konane-odborne-konference-minoritni-olejniny-vyznam-pestovani-vyuziti" target="_blank" >https://www.fzt.jcu.cz/cz/fakulta/aktualne/zprava-z-konane-odborne-konference-minoritni-olejniny-vyznam-pestovani-vyuziti</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití přírodních antioxidantů v pekařských výrobcích
Original language description
Ostropestřec mariánský je tradiční léčivá rostlina využívaná k prevenci a léčbě jaterních onemocnění. Polyfenolové biologicky aktivní sloučeniny silymarinového komplexu vykazují především hepatoprotektivní a antioxidační aktivity. Cílem tohoto výzkumu bylo zhodnocení vlivu přídavku výliskové mouky semen ostropestřce na vybrané kvalitativní parametry bezlepkového chleba. Dle naší receptury byly upečeny chleby s přídavkem výliskové mouk a kontrolní chleby bez přídavku. Pro obohacení chlebů byla použita výlisková mouka různých velikostních frakcí. Byla stanovována antioxidační aktivita chlebového těsta a upečených chlebů prostřednictvím zhášecí aktivity vůči radikálu DPPH. Zhášecí aktivity vzorků obohaceného chleba byly až
Czech name
Využití přírodních antioxidantů v pekařských výrobcích
Czech description
Ostropestřec mariánský je tradiční léčivá rostlina využívaná k prevenci a léčbě jaterních onemocnění. Polyfenolové biologicky aktivní sloučeniny silymarinového komplexu vykazují především hepatoprotektivní a antioxidační aktivity. Cílem tohoto výzkumu bylo zhodnocení vlivu přídavku výliskové mouky semen ostropestřce na vybrané kvalitativní parametry bezlepkového chleba. Dle naší receptury byly upečeny chleby s přídavkem výliskové mouk a kontrolní chleby bez přídavku. Pro obohacení chlebů byla použita výlisková mouka různých velikostních frakcí. Byla stanovována antioxidační aktivita chlebového těsta a upečených chlebů prostřednictvím zhášecí aktivity vůči radikálu DPPH. Zhášecí aktivity vzorků obohaceného chleba byly až
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910302" target="_blank" >QK1910302: Processing of waste products obtained during oil extraction from oil crop seeds on new commodities with nutritional and health benefits</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků z odborné konference Minoritní olejniny – význam, pěstování, využití
ISBN
978-80-7694-033-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
73-78
Publisher name
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Fakulta zemědělská a technologická
Place of publication
České Budějovice
Event location
České Budějovice
Event date
Oct 18, 2023
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—