The quality of fat in milk and yogurt depending on farm
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F21%3A43903301" target="_blank" >RIV/60076658:12220/21:43903301 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/26722861:_____/21:N0000071
Result on the web
<a href="https://www.cmsch.cz/CMSCH.cz/media/docs/Fenotyp/50Fenotyp-2021-01.pdf" target="_blank" >https://www.cmsch.cz/CMSCH.cz/media/docs/Fenotyp/50Fenotyp-2021-01.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kvalita tuku v mléce a jogurtu v závislosti na chovu
Original language description
Současné technologické možnosti poskytují určitý prostor pro produkci mléčných potravin s výhodnějším profilem mastných kyselin (MK) mléčného tuku. Zvýšit podíl zdravotně prospěšných MK však předpokládá určité úsilí a změny v chovu dojnic (např. cílená změna výživy a krmení dojnic), spojené rovněž s nižší užitkovostí, což logicky nebude prioritním řešením pro velké chovy, založené na zpracování velkých objemů. Je to však možnost pro chovy menší, zpravidla lokalizované v marginálních oblastech, kde např. pastva je běžnou technologií výživy nebo i pro chovy větší, ale v obou případech napojené na vlastní zpracování mléčných výrobků, kde i u příkladně přikupovaného mléka lze provést cílenou selekci suroviny.
Czech name
Kvalita tuku v mléce a jogurtu v závislosti na chovu
Czech description
Současné technologické možnosti poskytují určitý prostor pro produkci mléčných potravin s výhodnějším profilem mastných kyselin (MK) mléčného tuku. Zvýšit podíl zdravotně prospěšných MK však předpokládá určité úsilí a změny v chovu dojnic (např. cílená změna výživy a krmení dojnic), spojené rovněž s nižší užitkovostí, což logicky nebude prioritním řešením pro velké chovy, založené na zpracování velkých objemů. Je to však možnost pro chovy menší, zpravidla lokalizované v marginálních oblastech, kde např. pastva je běžnou technologií výživy nebo i pro chovy větší, ale v obou případech napojené na vlastní zpracování mléčných výrobků, kde i u příkladně přikupovaného mléka lze provést cílenou selekci suroviny.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510336" target="_blank" >QJ1510336: Research and support of production of nutritionally and beneficial milk products for consumers using targeted selection and modification of milk fat composition</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů