All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The use of flaxseed in dairy products: review

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F23%3A43906851" target="_blank" >RIV/60076658:12220/23:43906851 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2023/v%C4%9Bda_201_3.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2023/v%C4%9Bda_201_3.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Využití produktů z lněných semen v mléčných výrobcích: review

  • Original language description

    Mléko a mléčné výrobky jsou komplexní potravinou bohatou na plnohodnotné bílkoviny, vitaminy či minerální látky, přičemž jsou i vhodnou matricí pro další obohacování. Zajímavou surovinou pro obohacování se zdají být semena ze lnu setého (Linum usitatissimum L.), která se vyznačují obsahem nutričně příznivých mastných kyselin, fosfolipidů, sterolů či lignanů. Přídavkem různých forem lněných semen (celá semena, výlisková mouka, olej aj.) do mléčných výrobků je možné zvyšovat obsah nenasycených mastných kyselin, antioxidační aktivitu, viskozitu a snižovat obsah nasycených mastných kyselin, pH či synerezi. Optimální přídavek lněných semen příznivě ovlivňuje organoleptické vlastnosti výsledného produktu.

  • Czech name

    Využití produktů z lněných semen v mléčných výrobcích: review

  • Czech description

    Mléko a mléčné výrobky jsou komplexní potravinou bohatou na plnohodnotné bílkoviny, vitaminy či minerální látky, přičemž jsou i vhodnou matricí pro další obohacování. Zajímavou surovinou pro obohacování se zdají být semena ze lnu setého (Linum usitatissimum L.), která se vyznačují obsahem nutričně příznivých mastných kyselin, fosfolipidů, sterolů či lignanů. Přídavkem různých forem lněných semen (celá semena, výlisková mouka, olej aj.) do mléčných výrobků je možné zvyšovat obsah nenasycených mastných kyselin, antioxidační aktivitu, viskozitu a snižovat obsah nasycených mastných kyselin, pH či synerezi. Optimální přídavek lněných semen příznivě ovlivňuje organoleptické vlastnosti výsledného produktu.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1910302" target="_blank" >QK1910302: Processing of waste products obtained during oil extraction from oil crop seeds on new commodities with nutritional and health benefits</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlékařské listy - zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    34

  • Issue of the periodical within the volume

    6

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    12-16

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database