Natural inhibitory potential of milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F23%3A43906934" target="_blank" >RIV/60076658:12220/23:43906934 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62157124:16270/23:43880827
Result on the web
<a href="https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk" target="_blank" >https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Přirozený inhibiční potenciál mléka
Original language description
Výsadou některých potravin živočišného původu je však přítomnost protektivních endogenních biologicky aktivních sloučenin, které přirozeně, po určitou dobu zajišťují jejich ochranu, zejména proti mikrobiální zkáze. Tyto sloučeniny jsou již řadu let studovány a postupně široce využívány. Z hlediska významu těchto sloučenin rozhodně první místo zaujímá mléko. Mléko je vybaveno širokým spektrem biologicky aktivních (ochranných) látek, které se do mléka dostávají nejen biosyntézou, ale i biodifuzí. Jedná se o látky bílkovinné povahy: laktoferin, lysozym, laktoperoxidázový systém, xantinoxidáza, imunoglobuliny, alfa-laktalbumin a proteoso-pepton. Účelem jejich přítomnosti v mléku je ochrana mléčné žlázy před infekcí, zvýšení obranyschopnosti mláděte a pozitivní ovlivnění mikrobiální jakosti (mikrobiomu) čerstvě nadojeného mléka. Přednáška se detailněji zabývá nejnovějšími poznatky, týkajícími se laktoferinu, lysozymu a laktoperoxidázy.
Czech name
Přirozený inhibiční potenciál mléka
Czech description
Výsadou některých potravin živočišného původu je však přítomnost protektivních endogenních biologicky aktivních sloučenin, které přirozeně, po určitou dobu zajišťují jejich ochranu, zejména proti mikrobiální zkáze. Tyto sloučeniny jsou již řadu let studovány a postupně široce využívány. Z hlediska významu těchto sloučenin rozhodně první místo zaujímá mléko. Mléko je vybaveno širokým spektrem biologicky aktivních (ochranných) látek, které se do mléka dostávají nejen biosyntézou, ale i biodifuzí. Jedná se o látky bílkovinné povahy: laktoferin, lysozym, laktoperoxidázový systém, xantinoxidáza, imunoglobuliny, alfa-laktalbumin a proteoso-pepton. Účelem jejich přítomnosti v mléku je ochrana mléčné žlázy před infekcí, zvýšení obranyschopnosti mláděte a pozitivní ovlivnění mikrobiální jakosti (mikrobiomu) čerstvě nadojeného mléka. Přednáška se detailněji zabývá nejnovějšími poznatky, týkajícími se laktoferinu, lysozymu a laktoperoxidázy.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK21010326" target="_blank" >QK21010326: The possibilities to influence an inhibitory substances content in milk as an effective tool to improve animal health for food quality and safety</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena Alimentorum XLIII. „Zdravotná bezpečnosť a kvalita mliečnych a rastlinných komodít – aktuálne problémy a trendy“. Recenzovaný zborník prednášok a posterových prezentácií.
ISBN
978-80-8077-787-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
142-146
Publisher name
ŠVPS SR a UVLF
Place of publication
Košice
Event location
Štrbské Pleso, Slovenská republika
Event date
May 10, 2023
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—