Natural inhibitory potential of milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F23%3AN0000070" target="_blank" >RIV/26722861:_____/23:N0000070 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Přirozený inhibiční potenciál mléka
Original language description
Zdravotní nezávadnost je klíčovým očekávaným atributem potravin a podmínkou pro jejich uvádění na trh. Současně jde o zásadní parametr jakosti potravin. Celá problematika souvisejících parametrů je obšírnější u potravin živočišného původu, které mají mnohá specifika, nejen z pohledu jejich získávání, ale i technologií zpracování. Celý tento složitý komplex činností může být ovlivněn inhibičními, biologicky aktivními látkami, exogenního či endogenního původu. Z mnoha pohledů je problematická pouze skupina inhibičních látek exogenního původu, resp. reziduí veterinárních léčiv a sanitačních prostředků. Výsadou některých potravin živočišného původu je však přítomnost protektivních endogenních biologicky aktivních sloučenin, které přirozeně, po určitou dobu zajišťují jejich ochranu, zejména proti mikrobiální zkáze. Tyto sloučeniny jsou již řadu let studovány a postupně široce využívány. Z hlediska významu těchto sloučenin rozhodně první místo zaujímá mléko. Mléko je vybaveno širokým spektrem biologicky aktivních (ochranných) látek, které se do mléka dostávají nejen biosyntézou, ale i biodifuzí. Jedná se o látky bílkovinné povahy: laktoferin, lysozym, laktoperoxidázový systém, xantinoxidáza, imunoglobuliny, alfa-laktalbumin a proteoso-pepton. Účelem jejich přítomnosti v mléku je ochrana mléčné žlázy před infekcí, zvýšení obranyschopnosti mláděte a pozitivní ovlivnění mikrobiální jakosti (mikrobiomu) čerstvě nadojeného mléka. Přednáška se detailněji zabývá nejnovějšími poznatky, týkajícími se laktoferinu, lysozymu a laktoperoxidázy. Citace: Vorlová L., Bartáková K., Navrátilová P., Hanuš O., Nejeschlebová H., Samková E., Dluhošová S.: Přirozený inhibiční potenciál mléka. Ostatní – PP Prezentace, abstrakt ve sborníku, příspěvek ve sborníku. Konference: HYGIENA ALIMENTORUM XLIII, Zdravotná bezpečnosť a kvalita mliečnych a rastlinných komodít – aktuálne problémy a trendy, 10. – 12. mája 2023, Štrbské Pleso, Slovenská republika. Příspěvek ve sborníku abstraktů: In: Hygiena Alimentorum XLIII, Košice: Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, 2023, pp. 104. ISBN 978-80-8077-786-9. Příspěvek ve sborníku příspěvků: In: Hygiena Alimentorum XLIII, Košice: Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, 2023, pp. 142-146. ISBN 978-80-8077-787-6
Czech name
Přirozený inhibiční potenciál mléka
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK21010326" target="_blank" >QK21010326: The possibilities to influence an inhibitory substances content in milk as an effective tool to improve animal health for food quality and safety</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů