Influence of selected factors on lactoferin concentration in cow´s milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F23%3AN0000071" target="_blank" >RIV/26722861:_____/23:N0000071 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv vybraných faktorů na koncentraci laktoferinu v kravském mléce
Original language description
V této práci byl s využitím vysokoúčinné kapalinové chromatografie na reverzní fázi s iontově párovacím činidlem stanoven obsah laktoferinu v kravském mléce v různém pořadí a fázi laktace. Celkem 49 vzorků syrového kravského mléka bylo odebíráno od dojnic z chovů v České republice od srpna do listopadu roku 2022. Průměrný obsah laktoferinu byl 123,73 ± 58,51 mg/l, rozmezí hodnot se pohybovalo od 39,80 mg/l do 250,46 mg/l. Nebyl zjištěn žádný zřejmý, statisticky významný trend změny koncentrace laktoferinu v závislosti na pořadí či fázi laktace. Zřejmě by bylo třeba cílené sledování množství laktoferinu v mléce od stále stejných dojnic ve stejných fázích jednotlivých laktací, aby mohl být vliv pořadí či fáze laktace správně posouzen. V případě výsledků v této práci se jedná o pilotní studii, kdy byly vzorky mléka odebírány v jednom období v určitém chovu od všech dojnic, které byly právě v laktaci. Citace: Bartáková K., Vorlová L., Motalová G., Hanuš O., Nejeschlebová H., Samková E., Navrátilová P., Dluhošová S.: Vliv vybraných faktorů na koncentraci laktoferinu v kravském mléce. Ostatní – Poster, abstrakt ve sborníku, příspěvek ve sborníku. Konference: HYGIENA ALIMENTORUM XLIII, Zdravotná bezpečnosť a kvalita mliečnych a rastlinných komodít – aktuálne problémy a trendy, 10. – 12. mája 2023, Štrbské Pleso, Slovenská republika. Příspěvek ve sborníku abstraktů: In: Hygiena Alimentorum XLIII, Košice: Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, 2023, pp. 18. ISBN 978-80-8077-786-9. Příspěvek ve sborníku příspěvků: In: Hygiena Alimentorum XLIII, Košice: Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, 2023, pp. 175-180. ISBN 978-80-8077-787-6
Czech name
Vliv vybraných faktorů na koncentraci laktoferinu v kravském mléce
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK21010326" target="_blank" >QK21010326: The possibilities to influence an inhibitory substances content in milk as an effective tool to improve animal health for food quality and safety</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů