The effect of cold chain disruption on the total plate count of small ruminants milk samples
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F23%3AN0000072" target="_blank" >RIV/26722861:_____/23:N0000072 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv míry porušení chladírenského řetězce na celkové počty mikroorganismů vzorků syrového mléka malých přežvýkavců
Original language description
Byl sledován vliv úložné teploty 8, 11, 14, 17, 20 a 25 ºC a času na celkový počet mikroorganismů (CPM) v syrovém kozím a ovčím mléce. Vzorky mléka byly uchovány při dané teplotě a analyzovány po 0,5, 1, 1,5, 2, 2,5, 3 a 4 hodinách. Po každé analýze byly vzorky uloženy do lednice při teplotě 8 ºC a znovu analyzovány po 3 a 24 hodinách. Z výsledků celkového počtu mikroorganismů a meze reprodukovatelnosti 0,45 log byla stanovena teplota a doba její expozice, při které je možné vzorky ještě analyzovat, aniž by porušení teploty transportu mělo negativního dopad na mikrobiologický profil vzorků. Hodnoty CPM u mléka malých přežvýkavců byly většinou v mezích reprodukovatelnosti. U kozího mléka byla horní mez reprodukovatelnosti překročena pouze při působení teplot 17, 20 a 25 °C po dobu 4 hodin a provádění analýz až po 24 hodinách, u ovčího mléka pouze v případě 25 °C po dobu 4 hodin a provádění analýz až po 24 hodinách. Citace: Klimešová M., Nejeschlebová L., Necidová L., Hanuš O., Bursová Š., Vorlová L.: Vliv míry porušení chladírenského řetězce na celkové počty mikroorganismů vzorků syrového mléka malých přežvýkavců. Ostatní – Poster, abstrakt ve sborníku, příspěvek ve sborníku. Konference: HYGIENA ALIMENTORUM XLIII, Zdravotná bezpečnosť a kvalita mliečnych a rastlinných komodít – aktuálne problémy a trendy, 10. – 12. mája 2023, Štrbské Pleso, Slovenská republika. Příspěvek ve sborníku abstraktů: In: Hygiena Alimentorum XLIII, Košice: Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, 2023, pp. 58. ISBN 978-80-8077-786-9. Příspěvek ve sborníku příspěvků: In: Hygiena Alimentorum XLIII, Košice: Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, 2023, pp. 418–423. ISBN 978-80-8077-787-6
Czech name
Vliv míry porušení chladírenského řetězce na celkové počty mikroorganismů vzorků syrového mléka malých přežvýkavců
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: The degree of cold chain disruption during official sampling and sample transport and its effects on the resulting microbial profile</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů