The effect of cold chain disruption on the total plate count of small ruminants milk samples
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880932" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880932 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv míry porušení chladírenského řetězce na celkové počety mikroorganismů vzorků syrového mléka malých přežvýkavců
Original language description
V této studii byl sledován vliv skladovacích teplot 8, 11, 14, 17, 20 a 25 ºC a také doby skladování na celkový počet mikroorrganismů (CPM) v ovčím a kozím mléce. Vzorky mléka byly udržovány při příslušné teplotě a analyzovány po 0,5, 1, 1,5, 2, 2,5, 3, respektive 4 hodinách. Po každé analýze byly vzorky uloženy v chladničce při 8 °C a znovu analyzovány po 3 a 24 hodinách. Výsledné hodnoty celkového počtu mikroorganismů a hranice reprodukovatelnosti 0,45 log byly použity pro stanovení maximální doby expozice příslušným teplotám, což ještě podpořilo analýzu vzorků, aniž by byla ohrožena jejich mikrobiologická kvalita. Hodnoty CPM v mléce malých přežvýkavců byly většinou v mezích reprodukovatelnosti. U kozího mléka byla horní hranice reprodukovatelnosti překročena pouze u vzorků vystavených teplotám 17, 20 nebo 25 °C po dobu 4 hodin analyzovaných pouze 24 hodin po přerušení chladícího řetězce. U ovčího mléka byla překročena pouze u vzorků skladovaných při 25 °C hodin s odložením analýz o 24 hodin.
Czech name
Vliv míry porušení chladírenského řetězce na celkové počety mikroorganismů vzorků syrového mléka malých přežvýkavců
Czech description
V této studii byl sledován vliv skladovacích teplot 8, 11, 14, 17, 20 a 25 ºC a také doby skladování na celkový počet mikroorrganismů (CPM) v ovčím a kozím mléce. Vzorky mléka byly udržovány při příslušné teplotě a analyzovány po 0,5, 1, 1,5, 2, 2,5, 3, respektive 4 hodinách. Po každé analýze byly vzorky uloženy v chladničce při 8 °C a znovu analyzovány po 3 a 24 hodinách. Výsledné hodnoty celkového počtu mikroorganismů a hranice reprodukovatelnosti 0,45 log byly použity pro stanovení maximální doby expozice příslušným teplotám, což ještě podpořilo analýzu vzorků, aniž by byla ohrožena jejich mikrobiologická kvalita. Hodnoty CPM v mléce malých přežvýkavců byly většinou v mezích reprodukovatelnosti. U kozího mléka byla horní hranice reprodukovatelnosti překročena pouze u vzorků vystavených teplotám 17, 20 nebo 25 °C po dobu 4 hodin analyzovaných pouze 24 hodin po přerušení chladícího řetězce. U ovčího mléka byla překročena pouze u vzorků skladovaných při 25 °C hodin s odložením analýz o 24 hodin.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: The degree of cold chain disruption during official sampling and sample transport and its effects on the resulting microbial profile</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena alimentorum XLIII: Zdravotná bezpečnosť a kvalita mliečnych a rastlinných komodít - aktuálne problémy a trendy
ISBN
978-80-8077-787-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
418-423
Publisher name
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Place of publication
Košice
Event location
Štrbské Pleso
Event date
May 10, 2023
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—