All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Edible flowers - an interesting source of biologically active substances

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F24%3A43908595" target="_blank" >RIV/60076658:12220/24:43908595 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60076658:12410/24:43908595

  • Result on the web

    <a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-3-2024/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-3-2024/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Jedlé květy - zajímavý zdroj biologicky aktivních látek

  • Original language description

    V jedlých květech afrikánu (aksamitníku) jemnolistého (Tagetes tenuifolia), denivky plavé (Hemerocallis fulva), fialky ostruhaté (Viola cornuta) a čekanky obecné (Cichorium intybus) byly stanoveny obsahy celkových fenolových látek, vybraných flavonoidů (kvercetinu, kemferolu a myricetinu) a kyseliny askorbové. Obsahy celkových fenolových látek se pohybovaly v rozmezí 107-691 mg GAE/100 g a nejvíce jich bylo zjištěno v květech čekanky obecné. V afrikánu jemnolistém byla stanovena nejvyšší hodnota kvercetinu (620±36 mg/100 g) a kemferolu (8,6±0,4 mg/100 g). Myricetin byl nalezen pouze ve violce ostruhaté (4,3±0,7 mg/100 g). Nejvíce obsaženého vitaminu C bylo zjištěno u violky ostruhaté (84±1 mg/100 g). Bylo tak potvrzeno, že jedlé květy mohou být cenným zdrojem těchto bioaktivních látek.

  • Czech name

    Jedlé květy - zajímavý zdroj biologicky aktivních látek

  • Czech description

    V jedlých květech afrikánu (aksamitníku) jemnolistého (Tagetes tenuifolia), denivky plavé (Hemerocallis fulva), fialky ostruhaté (Viola cornuta) a čekanky obecné (Cichorium intybus) byly stanoveny obsahy celkových fenolových látek, vybraných flavonoidů (kvercetinu, kemferolu a myricetinu) a kyseliny askorbové. Obsahy celkových fenolových látek se pohybovaly v rozmezí 107-691 mg GAE/100 g a nejvíce jich bylo zjištěno v květech čekanky obecné. V afrikánu jemnolistém byla stanovena nejvyšší hodnota kvercetinu (620±36 mg/100 g) a kemferolu (8,6±0,4 mg/100 g). Myricetin byl nalezen pouze ve violce ostruhaté (4,3±0,7 mg/100 g). Nejvíce obsaženého vitaminu C bylo zjištěno u violky ostruhaté (84±1 mg/100 g). Bylo tak potvrzeno, že jedlé květy mohou být cenným zdrojem těchto bioaktivních látek.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    30304 - Public and environmental health

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    neuveden

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    2-7

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database