Edible flowers - an interesting source of biologically active substances
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F24%3A43908595" target="_blank" >RIV/60076658:12220/24:43908595 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60076658:12410/24:43908595
Result on the web
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-3-2024/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-3-2024/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Jedlé květy - zajímavý zdroj biologicky aktivních látek
Original language description
V jedlých květech afrikánu (aksamitníku) jemnolistého (Tagetes tenuifolia), denivky plavé (Hemerocallis fulva), fialky ostruhaté (Viola cornuta) a čekanky obecné (Cichorium intybus) byly stanoveny obsahy celkových fenolových látek, vybraných flavonoidů (kvercetinu, kemferolu a myricetinu) a kyseliny askorbové. Obsahy celkových fenolových látek se pohybovaly v rozmezí 107-691 mg GAE/100 g a nejvíce jich bylo zjištěno v květech čekanky obecné. V afrikánu jemnolistém byla stanovena nejvyšší hodnota kvercetinu (620±36 mg/100 g) a kemferolu (8,6±0,4 mg/100 g). Myricetin byl nalezen pouze ve violce ostruhaté (4,3±0,7 mg/100 g). Nejvíce obsaženého vitaminu C bylo zjištěno u violky ostruhaté (84±1 mg/100 g). Bylo tak potvrzeno, že jedlé květy mohou být cenným zdrojem těchto bioaktivních látek.
Czech name
Jedlé květy - zajímavý zdroj biologicky aktivních látek
Czech description
V jedlých květech afrikánu (aksamitníku) jemnolistého (Tagetes tenuifolia), denivky plavé (Hemerocallis fulva), fialky ostruhaté (Viola cornuta) a čekanky obecné (Cichorium intybus) byly stanoveny obsahy celkových fenolových látek, vybraných flavonoidů (kvercetinu, kemferolu a myricetinu) a kyseliny askorbové. Obsahy celkových fenolových látek se pohybovaly v rozmezí 107-691 mg GAE/100 g a nejvíce jich bylo zjištěno v květech čekanky obecné. V afrikánu jemnolistém byla stanovena nejvyšší hodnota kvercetinu (620±36 mg/100 g) a kemferolu (8,6±0,4 mg/100 g). Myricetin byl nalezen pouze ve violce ostruhaté (4,3±0,7 mg/100 g). Nejvíce obsaženého vitaminu C bylo zjištěno u violky ostruhaté (84±1 mg/100 g). Bylo tak potvrzeno, že jedlé květy mohou být cenným zdrojem těchto bioaktivních látek.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
30304 - Public and environmental health
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
neuveden
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
2-7
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—