Obtaining and analysing the complete digestive tract contents of common carp
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12310%2F24%3A43909092" target="_blank" >RIV/60076658:12310/24:43909092 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60076658:12520/24:43909092
Result on the web
<a href="https://www.frov.jcu.cz/images/FROV/veda-a-vyzkum/metodiky/M207_final.pdf" target="_blank" >https://www.frov.jcu.cz/images/FROV/veda-a-vyzkum/metodiky/M207_final.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Získání a analýza úplného obsahu zažívacího traktu kapra obecného
Original language description
Tato metodika rozšiřuje 40 let starou metodu proplachu zažívacího traktu kapra obecného (Cyprinus carpio) a vznikla z potřeby analýzy a kvantifikace potravy kapra k lepšímu pochopení jeho vlivu na fungování ekosystému rybníka a dopadu na společenstvo zooplanktonu a makrozoobentosu. Získání úplného obsahu zažívacího traktu živé ryby představuje výzvu, neboť usmrcení ryby či její vystavení přílišnému stresu je nežádoucí. Proto zde popisujeme celý proces získávání obsahu zažívacího traktu kapra, včetně anestezie a následné rekonvalescence před vypuštěním ryby zpět do prostředí. Významným přínosem této metody je popis zpracování vzorku proplachu v laboratoři a detailní vyhodnocení obsahu zažívacího traktu kapra, včetně určení objemu a početnosti jednotlivých potravních složek. Tato metodika umožňuje posoudit vliv kapra na společenstva zooplanktonu a makrozoobentosu a vyhodnotit, do jaké míry kapr přijímá předkládané doplňkové krmivo. Metoda je aplikovatelná i na další kaprovité ryby, které nemají žaludek, a kde je proplach zažívacího traktu jediným možným způsobem získání reprezentativního vzorku aktuální potravy bez nutnosti usmrcení.
Czech name
Získání a analýza úplného obsahu zažívacího traktu kapra obecného
Czech description
Tato metodika rozšiřuje 40 let starou metodu proplachu zažívacího traktu kapra obecného (Cyprinus carpio) a vznikla z potřeby analýzy a kvantifikace potravy kapra k lepšímu pochopení jeho vlivu na fungování ekosystému rybníka a dopadu na společenstvo zooplanktonu a makrozoobentosu. Získání úplného obsahu zažívacího traktu živé ryby představuje výzvu, neboť usmrcení ryby či její vystavení přílišnému stresu je nežádoucí. Proto zde popisujeme celý proces získávání obsahu zažívacího traktu kapra, včetně anestezie a následné rekonvalescence před vypuštěním ryby zpět do prostředí. Významným přínosem této metody je popis zpracování vzorku proplachu v laboratoři a detailní vyhodnocení obsahu zažívacího traktu kapra, včetně určení objemu a početnosti jednotlivých potravních složek. Tato metodika umožňuje posoudit vliv kapra na společenstva zooplanktonu a makrozoobentosu a vyhodnotit, do jaké míry kapr přijímá předkládané doplňkové krmivo. Metoda je aplikovatelná i na další kaprovité ryby, které nemají žaludek, a kde je proplach zažívacího traktu jediným možným způsobem získání reprezentativního vzorku aktuální potravy bez nutnosti usmrcení.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
—
OECD FORD branch
40103 - Fishery
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK22010177" target="_blank" >QK22010177: Optimalisation of supplemental feeding and management of pond aquaculture</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
metodika 207
Regulation ID
č. j. MZE-72095/2024-16232
Technical parameters
Popisujeme celý proces získávání obsahu zažívacího traktu kapra, včetně anestezie a následné rekonvalescence před vypuštěním ryby zpět do prostředí. Významným přínosem této metody je popis zpracování vzorku proplachu v laboratoři a detailní vyhodnocení obsahu zažívacího traktu kapra, včetně určení objemu a početnosti jednotlivých potravních složek.
Economical parameters
Následování postupu této metodiky nevyžaduje žádné speciální investice. Může přinést nadstavbovou informaci o přesné potravě kapra, jeho nutriční potřebě a vhodnosti použití specifického typu doplňkového krmiva. Tím pádem lze dosáhnout ekonomických úspor při aplikaci vhodných doplňkových krmiv ve správnou dobu.
Certification body designation
Ministerstvo zemědělství Odbor státní správy myslivosti a rybářství Těšnov 65/17, Praha 1, 110 00
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů