Circular gastronomy in the Czech Republic (consumer and corporate analysis)
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12510%2F22%3A43905865" target="_blank" >RIV/60076658:12510/22:43905865 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.wasteforum.cz/cisla/WF_4_2022_p297.pdf" target="_blank" >https://www.wasteforum.cz/cisla/WF_4_2022_p297.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Cirkulární gastronomie v podmínkách ČR (spotřebitelská a firemní analýza)
Original language description
Téma cirkulární ekonomiky postupně vstupuje do jednotlivých odvětví, včetně gastronomie.Gastronomické provozy často produkují významné množství obalových odpadů, gastroodpadua spotřebovávají také významné množství vody a energie. Cirkulární ekonomika se snaží omezit jejichdopad na životní prostředí, zefektivnit provoz, a navíc jim může přinést i značné finanční úspory.Cirkulární gastronomický provoz cíleně předchází vzniku odpadu a efektivně využívá všechny svézdroje. Doposud realizované pilotní projekty byly zaměřené především na menší, zejména kavárensképrovozy. Potřebný dopad však lze očekávat při aplikaci napříč všemi gastronomickými provozy.V rámci grantového projektu GAJU 121/2020/S byly realizovány průzkumy zaměřené na vybranégastronomické provozy a spotřebitele, kteří stravovací služby využívají. Byl zvolen vždy jeden zástupceza každý základní typ stravovacího zařízení, konkrétně se respondenty staly restaurace (provozovnyzákladního stravování), bistra (provozovny doplňkového stravování) a kavárny (provozovnyspolečensko-zábavní). Firemní průzkum se věnoval udržitelnému výběru surovin, nastavení odpadovéhomanagementu a udržitelnému provozu. Základními tématy spotřebitelského průzkumu byly postupněpovědomí o cirkulárních gastronomických provozech, nedojedené jídlo, jednorázové plasty využívanév gastronomii, využití znovupoužitelných obalů pro odnos jídla/nápoje s sebou a postoj k aplikacivybraných principů cirkulární ekonomiky v gastronomických provozovnách. Společná témata umožňujívyhodnotit jednotlivé okruhy cirkulární gastronomie jak z pohledu provozovatelů, tak i jejich zákazníků.Pro hodnocení firem z pohledu cirkularity byl navržen soubor environmentálně-sociálně-ekonomickýchkritérií.
Czech name
Cirkulární gastronomie v podmínkách ČR (spotřebitelská a firemní analýza)
Czech description
Téma cirkulární ekonomiky postupně vstupuje do jednotlivých odvětví, včetně gastronomie.Gastronomické provozy často produkují významné množství obalových odpadů, gastroodpadua spotřebovávají také významné množství vody a energie. Cirkulární ekonomika se snaží omezit jejichdopad na životní prostředí, zefektivnit provoz, a navíc jim může přinést i značné finanční úspory.Cirkulární gastronomický provoz cíleně předchází vzniku odpadu a efektivně využívá všechny svézdroje. Doposud realizované pilotní projekty byly zaměřené především na menší, zejména kavárensképrovozy. Potřebný dopad však lze očekávat při aplikaci napříč všemi gastronomickými provozy.V rámci grantového projektu GAJU 121/2020/S byly realizovány průzkumy zaměřené na vybranégastronomické provozy a spotřebitele, kteří stravovací služby využívají. Byl zvolen vždy jeden zástupceza každý základní typ stravovacího zařízení, konkrétně se respondenty staly restaurace (provozovnyzákladního stravování), bistra (provozovny doplňkového stravování) a kavárny (provozovnyspolečensko-zábavní). Firemní průzkum se věnoval udržitelnému výběru surovin, nastavení odpadovéhomanagementu a udržitelnému provozu. Základními tématy spotřebitelského průzkumu byly postupněpovědomí o cirkulárních gastronomických provozech, nedojedené jídlo, jednorázové plasty využívanév gastronomii, využití znovupoužitelných obalů pro odnos jídla/nápoje s sebou a postoj k aplikacivybraných principů cirkulární ekonomiky v gastronomických provozovnách. Společná témata umožňujívyhodnotit jednotlivé okruhy cirkulární gastronomie jak z pohledu provozovatelů, tak i jejich zákazníků.Pro hodnocení firem z pohledu cirkularity byl navržen soubor environmentálně-sociálně-ekonomickýchkritérií.
Classification
Type
J<sub>SC</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the SCOPUS database
CEP classification
—
OECD FORD branch
50204 - Business and management
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Waste Forum
ISSN
1804-0195
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2022
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
14
Pages from-to
297-310
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
999