All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Circular gastronomy in the Czech Republic (consumer and corporate analysis)

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12510%2F22%3A43905865" target="_blank" >RIV/60076658:12510/22:43905865 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.wasteforum.cz/cisla/WF_4_2022_p297.pdf" target="_blank" >https://www.wasteforum.cz/cisla/WF_4_2022_p297.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Cirkulární gastronomie v podmínkách ČR (spotřebitelská a firemní analýza)

  • Original language description

    Téma cirkulární ekonomiky postupně vstupuje do jednotlivých odvětví, včetně gastronomie.Gastronomické provozy často produkují významné množství obalových odpadů, gastroodpadua spotřebovávají také významné množství vody a energie. Cirkulární ekonomika se snaží omezit jejichdopad na životní prostředí, zefektivnit provoz, a navíc jim může přinést i značné finanční úspory.Cirkulární gastronomický provoz cíleně předchází vzniku odpadu a efektivně využívá všechny svézdroje. Doposud realizované pilotní projekty byly zaměřené především na menší, zejména kavárensképrovozy. Potřebný dopad však lze očekávat při aplikaci napříč všemi gastronomickými provozy.V rámci grantového projektu GAJU 121/2020/S byly realizovány průzkumy zaměřené na vybranégastronomické provozy a spotřebitele, kteří stravovací služby využívají. Byl zvolen vždy jeden zástupceza každý základní typ stravovacího zařízení, konkrétně se respondenty staly restaurace (provozovnyzákladního stravování), bistra (provozovny doplňkového stravování) a kavárny (provozovnyspolečensko-zábavní). Firemní průzkum se věnoval udržitelnému výběru surovin, nastavení odpadovéhomanagementu a udržitelnému provozu. Základními tématy spotřebitelského průzkumu byly postupněpovědomí o cirkulárních gastronomických provozech, nedojedené jídlo, jednorázové plasty využívanév gastronomii, využití znovupoužitelných obalů pro odnos jídla/nápoje s sebou a postoj k aplikacivybraných principů cirkulární ekonomiky v gastronomických provozovnách. Společná témata umožňujívyhodnotit jednotlivé okruhy cirkulární gastronomie jak z pohledu provozovatelů, tak i jejich zákazníků.Pro hodnocení firem z pohledu cirkularity byl navržen soubor environmentálně-sociálně-ekonomickýchkritérií.

  • Czech name

    Cirkulární gastronomie v podmínkách ČR (spotřebitelská a firemní analýza)

  • Czech description

    Téma cirkulární ekonomiky postupně vstupuje do jednotlivých odvětví, včetně gastronomie.Gastronomické provozy často produkují významné množství obalových odpadů, gastroodpadua spotřebovávají také významné množství vody a energie. Cirkulární ekonomika se snaží omezit jejichdopad na životní prostředí, zefektivnit provoz, a navíc jim může přinést i značné finanční úspory.Cirkulární gastronomický provoz cíleně předchází vzniku odpadu a efektivně využívá všechny svézdroje. Doposud realizované pilotní projekty byly zaměřené především na menší, zejména kavárensképrovozy. Potřebný dopad však lze očekávat při aplikaci napříč všemi gastronomickými provozy.V rámci grantového projektu GAJU 121/2020/S byly realizovány průzkumy zaměřené na vybranégastronomické provozy a spotřebitele, kteří stravovací služby využívají. Byl zvolen vždy jeden zástupceza každý základní typ stravovacího zařízení, konkrétně se respondenty staly restaurace (provozovnyzákladního stravování), bistra (provozovny doplňkového stravování) a kavárny (provozovnyspolečensko-zábavní). Firemní průzkum se věnoval udržitelnému výběru surovin, nastavení odpadovéhomanagementu a udržitelnému provozu. Základními tématy spotřebitelského průzkumu byly postupněpovědomí o cirkulárních gastronomických provozech, nedojedené jídlo, jednorázové plasty využívanév gastronomii, využití znovupoužitelných obalů pro odnos jídla/nápoje s sebou a postoj k aplikacivybraných principů cirkulární ekonomiky v gastronomických provozovnách. Společná témata umožňujívyhodnotit jednotlivé okruhy cirkulární gastronomie jak z pohledu provozovatelů, tak i jejich zákazníků.Pro hodnocení firem z pohledu cirkularity byl navržen soubor environmentálně-sociálně-ekonomickýchkritérií.

Classification

  • Type

    J<sub>SC</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the SCOPUS database

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    50204 - Business and management

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Waste Forum

  • ISSN

    1804-0195

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    2022

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    14

  • Pages from-to

    297-310

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database

    999