Practical verification of carp culture technology with increased content of omega-3 fatty acids
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F12%3A43883493" target="_blank" >RIV/60076658:12520/12:43883493 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Praktické ověření technologie chovu kapra obecného se zvýšeným obsahem omega-3 mastných kyselin
Original language description
Cílem této ověřené technologie je jednak poskytnout výrobním rybářským podnikům propracovaný technologický postup a informace nezbytné pro efektivní chov kapra obecného se zvýšeným obsahem n-3 mastných kyselin a dále podat návod na jeho správné zpracování a způsob přípravy, který zabezpečí zachování a plné využití těchto n-3 mastných kyselin ve výživě člověka, při co možná nejnižších nákladech. Domníváme se, že pro českou populaci je nesmírně důležité zvýšit příjem rybího masa pro jeho nesporné kvality.Kvalitní rybí surovina a hlavně obsah n-3 PUFA tak najde možnost využití nejen pro široké spektrum spotřebitelů, ale také v léčebném a rekonvalescenčním procesu, jak jsme popsali výše. Chovatelé ryb (rybářské podniky) budou moci získat marketingový argument, kdy český kapr bude před veřejností identifikován jako dieteticky vysoce hodnotná potravina a tím se tržní hodnota produktu i konkurenceschopnost oboru rybníkářství v Čechách zvýší.
Czech name
Praktické ověření technologie chovu kapra obecného se zvýšeným obsahem omega-3 mastných kyselin
Czech description
Cílem této ověřené technologie je jednak poskytnout výrobním rybářským podnikům propracovaný technologický postup a informace nezbytné pro efektivní chov kapra obecného se zvýšeným obsahem n-3 mastných kyselin a dále podat návod na jeho správné zpracování a způsob přípravy, který zabezpečí zachování a plné využití těchto n-3 mastných kyselin ve výživě člověka, při co možná nejnižších nákladech. Domníváme se, že pro českou populaci je nesmírně důležité zvýšit příjem rybího masa pro jeho nesporné kvality.Kvalitní rybí surovina a hlavně obsah n-3 PUFA tak najde možnost využití nejen pro široké spektrum spotřebitelů, ale také v léčebném a rekonvalescenčním procesu, jak jsme popsali výše. Chovatelé ryb (rybářské podniky) budou moci získat marketingový argument, kdy český kapr bude před veřejností identifikován jako dieteticky vysoce hodnotná potravina a tím se tržní hodnota produktu i konkurenceschopnost oboru rybníkářství v Čechách zvýší.
Classification
Type
Z<sub>tech</sub> - Verified technology
CEP classification
GL - Fishery
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
124
Numerical identification
—
Technical parameters
Blatenská ryba, spol. s r.o.; Na Příkopech 747, 388 01 Blatná; IČ: 49023837; 6. 11. 2012; Ing. Jan Mráz, Ph.D., FROV JU, Zátiší 728/II, 389 25 Vodňany, 387 774 601; jmraz@frov.jcu.cz
Economical parameters
Technologie je určena především pro rybářské podniky a chovatele, zabývající se produkcí kapra obecného. V posledních letech je vyvíjen tlak na chovatele, aby zvyšovali a deklarovali kvalitu rybího masa. Účelem technologie je proto produkce kapra s vysokou a definovatelnou kvalitou masa. Jelikož je správný profil mastných kyselin velmi důležitý pro prevenci a léčbu kardiovaskulárních chorob, má kapr se zvýšeným obsahem n-3 mastných kyselin vysoký potenciál být zajímavou surovinou na českém trhu. A jakoprodukt uspokojující jednu z nejdůležitějších potřeb zákazníka "jíst zdravě" ještě zvyšuje atraktivnost této suroviny. Při aplikaci této technologie se sice zvyšuje cena ryby řádově o 15-20 % (10 Kč/kg) vlivem vyšších nákladů na krmení, ale zároveň významně stoupá dietetická hodnota masa. Rybářský podnik, který začne uplatňovat tuto technologii v praxi tak automaticky získává významnou marketingovou a reklamní výhodu a tím i zvýšení jeho tržeb.
Application category by cost
—
Owner IČO
60076658
Owner name
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Fakulta rybářství a ochrany vod
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Licence fee requirement
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Web page
—