Practical application of finishing feeding technology to the condition of Czech aquaculture
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F12%3A43884790" target="_blank" >RIV/60076658:12520/12:43884790 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Aplikace technologie finishing feeding do chovu ryb v praktických podmínkách českého rybářství
Original language description
Cílem testované technologie je zavedení experimentálně ověřené technologie finishing feeding do chovu ryb v České republice. V experimentálních sledováních bylo mnohokrát prokázáno, že částečné nahrazení rybího oleje, coby zdroje tuku v krmné směsi pro ryby, nijak negativně neovlivňuje růst a zdravotní stav chovaných ryb. Pravděpodobně jediným negativním efektem nahrazení rybího oleje rostlinným je snížení obsahu vysoce nenasycených mastných kyselin (HUFA) ve filetu chované ryby. Technologie finishing feeding je inovativní v tom, že poskytuje možnost zachovat vysoký obsah HUFA ve filetu, protože lze matematicky spočítat dobu potřebnou pro úpravu kompozice mastných kyselin na požadovanou úroveň. Tím lze jednak ušetřit finanční prostředky v chovu, protože rybí olej je v porovnání s rostlinným obecně dražší a jednak má tato inovativnost dopad na udržitelnost chovu ryb, protože světové zdroje rybího oleje jsou omezené, zatímco akvakultura se velmi rychle rozvíjí. V této technologii se v pr
Czech name
Aplikace technologie finishing feeding do chovu ryb v praktických podmínkách českého rybářství
Czech description
Cílem testované technologie je zavedení experimentálně ověřené technologie finishing feeding do chovu ryb v České republice. V experimentálních sledováních bylo mnohokrát prokázáno, že částečné nahrazení rybího oleje, coby zdroje tuku v krmné směsi pro ryby, nijak negativně neovlivňuje růst a zdravotní stav chovaných ryb. Pravděpodobně jediným negativním efektem nahrazení rybího oleje rostlinným je snížení obsahu vysoce nenasycených mastných kyselin (HUFA) ve filetu chované ryby. Technologie finishing feeding je inovativní v tom, že poskytuje možnost zachovat vysoký obsah HUFA ve filetu, protože lze matematicky spočítat dobu potřebnou pro úpravu kompozice mastných kyselin na požadovanou úroveň. Tím lze jednak ušetřit finanční prostředky v chovu, protože rybí olej je v porovnání s rostlinným obecně dražší a jednak má tato inovativnost dopad na udržitelnost chovu ryb, protože světové zdroje rybího oleje jsou omezené, zatímco akvakultura se velmi rychle rozvíjí. V této technologii se v pr
Classification
Type
Z<sub>tech</sub> - Verified technology
CEP classification
GL - Fishery
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/ED2.1.00%2F01.0024" target="_blank" >ED2.1.00/01.0024: South Bohemian Research Center of Aquaculture and Biodiversity of Hydrocenoses</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
137
Numerical identification
—
Technical parameters
Klatovské rybářství, a.s., K Letišti 442, 33901 Klatovy, IČ: 29087911, 28. 12. 2012; Ing. Tomáš Zajíc, FROV JU, Zátiší 728/II, 389 25 Vodňany, 387 774 601, zajict00@frov.jcu.cz
Economical parameters
Technologie je určena především pro rybářské podniky zabývající se chovem lososovitých ryb. Tato technologie umožňuje chov tržních ryb standardizované kvality masa s ohledem na obsah zdraví prospěšných omega-3 mastných kyselin. Zároveň je tento způsob chovu šetrnější k životnímu prostředí, protože efektivněji využívá nedostatkové komponenty krmných směsí pro ryby. Na základě výsledku tohoto konkrétního projektu lze také konstatovat, že nahrazením 50 % rybího oleje olejem řepkovým lze ušetřit až 1,1 Kč na 1 kg krmné směsi. Úspora je dána nižší cenou řepkového oleje ve srovnánís olejem rybím. Při produkci 10 tun sivena při FCR 1 představuje úspora 11 000 Kč. Vezmeme-li v úvahu fakt, že je dokázáno, že lze v krmné směsi nahradit i více než "jen" 50 % rybího oleje, lze tento ekon. benefit propočítat prů různé úrovně výživy.
Application category by cost
—
Owner IČO
60076658
Owner name
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Výzkumný ústav rybářský a hydrobiologický
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence
Licence fee requirement
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Web page
—